ZAGREB

Cijene nafte blago porasle nakon dva tjedna pada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nakon dva tjedna pada, jer se trgovci nadaju da će potražnja za 'crnim zlatom' ostati snažna, unatoč širenju delta varijante koronavirusa i usporavanju oporavka svjetskog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 0,7 posto, na 74,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 72,07 dolar.

Cijene nafte, kao i drugih rizičnih investicija, oštro su pale na početku prošloga tjedna zbog strahovanja ulagača da će rast broja novozaraženih delta sojem koronavirusa u SAD-u i mnogim drugim zemljama svijeta dovesti do novih restriktivnih mjera i usporavanja oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize.

No, polovicom tjedna vijesti o širenju koronavirusa pale su u drugi plan, a na tržištima nafte prevladalo je uvjerenje da će potražnja ostati jaka i da će pad zaliha i cijepljenje sve više ljudi protiv covida-19 podržati cijene.

Očekuje se da će potražnja rasti brže od ponude, koja bi prema dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika u kolovozu, rujnu, listopadu, studenome i prosincu trebala biti povećana za po 400 tisuća barela dnevno.

„Zabrinutosti u vezi potražnje pokazale su se pretjerane zbog čega su se cijene oporavile. Unatoč povećanju ponude, na tržištu nafte bi ponuda do kraja godine trebala ostati nešto manja od potražnje”, pišu analitičari Commerzbank u osvrtu na situaciju na tržištima.

Zahvaljujući tome, cijene su nafte do kraja tjedna nadoknadile sve gubitke od ponedjeljka.

Analitičari ANZ Researcha ističu da na tržištu polako shvaćaju da povećanje opskrbe od kolovoza do prosinca neće biti dovoljno da se sačuva ravnoteža na tržištu. Dodaju da zalihe u SAD-u i članicama OECD-a i dalje padaju.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u prošlom tjednu za 2,1 milijuna barela, ali zalihe u ključnom čvorištu u Cushingu pale su na najnižu razinu od siječnja 2020.

„Ton na tržištu ponovo diktiraju oni koji špekuliraju s rastom cijena nafte, ali to ne znači da su bojazni povezane s virusom u potpunosti nestale“, zaključio je Stehphen Brennock iz PVM-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini