LONDON

Cijene nafte kliznule prema 82 dolara, fokus na proizvođačima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara nakon procjene velikih proizvođača da će odluka uvoznika o puštanju u promet nafte iz strateških rezervi rezultirati viškom u opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 14 centi niža u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 82,11 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi nižoj cijeni od 78,09 dolara.

Tržište se ovog tjedna fokusiralo na odluku SAD-a da u koordinaciji s Japanom, Južnom Korejom, Indijom, Kinom i Velikom Britanijom pusti u promet milijune barela nafte iz strateških rezervi kako bi se zaustavio nagli rast cijena.

SAD je prethodno u više navrata od Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika tražio da osjetno povećaju opskrbu, ali oni su taj apel otklonili, procijenivši da će ponuda već krajem ove i početkom iduće godine nadmašiti potražnju. 

OPEC+ očekuje da će američko puštanje u promet nafte iz strateških rezervi povećati višak na naftnim tržištima za 1,1 milijun barela dnevno, objavio je izvor iz grupe proizvođača.

Članice grupe ponovo će razmotriti proizvodnu politiku na sastanku 1.i 2. prosinca.

"Odvažni potez uvoznika nafte omogućio je OPEC+ da na sljedećem sastanku 2. prosinca mirno smanji opskrbu", rekla je analitičarka Rystad Energy Louise Dickson.

Tri su izvora za Reuters rekla da unatoč odluci velikih potrošača o koordiniranom plasmanu na tržište nafte iz rezervi skupina ne planira stanku u planiranom povećanju opskrbe.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt izjavili su da će u potpunosti poštivati sporazum OPEC+ i da nemaju određeni stav uoči sastanka o proizvodnoj politici. 

Irak podupire produljenje plana prema kojem bi OPEC+ u idućim mjesecima trebao povećavati proizvodnju za 400 tisuća barela dnevno, konstatiravši da su izgledi za tržišta nafte nejasni zbog turbulencija na drugim globalnim tržištima.

Skupina je proteklih mjeseci skromno povećavala opskrbu, postupno je normalizirajući nakon rekordnih rezova u pandemijskoj 2020. godini koje je nametnula urušena potražnja.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 81,75 dolara, što znači da je poskupio 2,35 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater