LONDON

Cijene nafte porasle prema 63 dolara zbog nade u američko-kineski sporazum

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara nakon što je Kina naznačila da je postignut napredak u trgovinskim pregovorima sa SAD-om, što bi otklonilo rizike po globalni rast a time i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 76 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,50 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,22 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 92 centa višoj cijeni, od 57,27 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 88 centi.

Tržišta je jučer pokolebao rast američkih zaliha u prošlom tjednu, za 7,9 milijuna barela prema izvješću vlade u Washingtonu. Dodatni pritisak stvorile su sumnje u američko-kineski trgovinski sporazum.

Danas se raspoloženje popravilo nakon priopćenja kineskog ministarstva trgovine da su se dvije strane u protekla dva tjedna dogovorile da će ukinuti carine u fazama. Rokovi ukidanja nisu navedeni.

Analitičari su zbog trgovinskog spora snizili procjene potražnje za naftom a strahovali su i od viška u opskrbi u 2020.

"Danas smo krenuli s drugačijim tonom u naslovima koji govore o nekakvom dogovoru o okviru. To definitivno podupire cijene", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Cijene u ovoj godini podupiru i koordinirana nastojanja vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih na čelu s Rusijom da smanje opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno.

Proizvođači će se sastati u Beču 5 i 6. prosinca, kako bi razmotrili strategiju proizvodnje u idućem razdoblju.

Generalni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo izjavio je ovog tjedna da je optimističniji u procjenama za 2020. slijedom razvoja pregovora o trgovinskim sporovima. Njegova je izjava protumačena kao poruka da nema potrebe za dodatnim ograničenjem opskrbe.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,39 dolara, što je za 10 centi manje nego prethodnog dana trgovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of