SYDNEY

Australija mladim gostima iz inozemstva nudi sezonske poslove

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Australija je u srijedu pozvala mlade turiste iz inozemstva da tijekom posjeta prihvate sezonske poslove u poljoprivredi i ugostiteljstvu kako bi ublažila nestašicu radne snage zbog širenja zaraze covidom 19.

Premijer Scott Morrison rekao je da se njegova vlada odriče naknada za vize od 630 australskih dolara (453 američkih dolara) za sve putnike i studente koji stignu u Australiju u sljedećih 12 tjedana i potaknuo ih da tijekom posjeta razmotre mogućnost rada na sezonskim poslova.

"Obiđite cijelu zemlju i pridružite se istodobnoj našoj radnoj snazi ??i pomozite nam u poljoprivrednom sektoru, ugostiteljskom sektoru i mnogim drugim dijelovima gospodarstva kojima je taj rad ključan", poručio je Morrison tijekom televizijske press konferencije.

Poziv turistima vremenski se poklopio s kritikama Morrisonove vlade u izbornoj godini zbog upravljanja zdravstvenom krizom koju je izazvala pandemija koronavirusa i rekordan broj smrtnih slučajeva i novih slučajeva zaraze nakon pojave varijante omikron.

Dužnosnici su do srijede u podne po lokalnom vremenu izvijestili o 67 novih smrtnih slučajeva i gotovo 80.000 novih slučajeva zaraze, a zapadna Australija još nije ni dostavila dnevne podatke.

U utorak zabilježeno je 77 smrtnih slučajeva, najviše od početka pandemije, a čelnik zdravstvenog osiguranja Paul Kelly objavio je da Australci mogu očekivati ??daljnji rast broja umrlih od koronavirusa. Do sada je od zaraze covidom 19 umrlo 2.843 ljudi.

Australske kompanije našle su se u velikim teškoćama zbog velikog broja bolesnih radnika i onih u izolaciji. Nedostatak radne snage koči oporavak gospodarstva i izaziva probleme u opskrbi, pa su velike maloprodajne tvrtke ponovo ograničile kupovinu osnovnih potrepština.

Sve veći broj hospitalizacija istodobno pritišće zdravstveni sustav. Od utorka hospitalizirano je 5.025 građana, u odnosu na 759 primljenih u bolnice prije mjesec dana. Gotovo 1,3 milijuna slučajeva zaraze, od ukupno 1,6 milijuna, utvrđeno je u posljednja dva tjedna.

U bolnicama u saveznoj državi Victoria uvedeno je u srijedu izvanredno stanje, predviđeno za prirodne katastrofe ili nesreće s velikim brojem žrtava, a medicinske sestre u Novom Južnom Walesu prosvjeduju zbog manjka zdravstvenih radnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater