ŽENEVA

Američki potrošači i uvoznici najveći gubitnici trgovinskog rata s Kinom - UNCTAD

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američke carine na uvoz iz Kine uglavnom su pogodile američke potrošače i kompanije koje uvoze robu iz tog ogromnog azijskog gospodarstva, pokazalo je istraživanje Ujedinjenih naroda.

Više carine rezultirale su višim cijenama u SAD-u, zaključak je analize Konferencije UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD) o posljedicama američkih carina u prvoj polovini godine.

U UNCTAD-u također primjećuju da su kineske kompanije u posljednje vrijeme počele preuzimati na svoja leđa dio tereta trgovinskog sukoba, snižavajući izvozne cijene.

U razdoblju od siječnja do lipnja kineski izvoz u SAD pao je 25 posto, odnosno za 35 milijardi dolara. Smanjene su posebno isporuke uredske opreme, kemikalija, namještaja i strojeva.

Američki proizvođači tih proizvoda nisu imali previše koristi od toga budući da je 21 milijarda dolara od ukupno 35 milijardi eura kineskog uvoza zamijenjena robom uvezenom iz Tajvana, Europske unije, Vijetnama i drugih zemalja.

„Želite li vratiti radna mjesta u industriji, rješenje nije podizanje carina", konstatira ekonomist UNCTAD-a Alessandro Nicita. "Time samo mijenjate trgovinske pravce“, dodaje Nicita.   

UNCTAD-ovo istraživanje nije obuhvatilo utjecaj trgovinskog spora na Kinu zbog manjka podataka.

Okidač za trgovinski rat SAD-a i Kine bio je američki deficit u trgovinskoj razmjeni s Kinom u visini 550 milijardi dolara. Američki predsjednik Donald Trump Kinu je optužio i za blokadu pristupa tržištu i za krađu intelektualnog vlasništva.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater