BREXIT

Trump želi "opsežni" trgovinski dogovor sa VELIKOM BRITANIJOM

| Autor: Hina
(EPA)

(EPA)


Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da očekuje "opsežni" trgovinski dogovor sa Velikom Britanijom, uslijed brexita gdje Britaniju očekuje odgoda izlaska iz Europske unije jer je parlament odbio vladin prijedlog izlaznog dogovora.

Britanija će stoga morati dogovarati trgovinske ugovore u svoje ime sa drugim zemljama, uključujući i SAD, po prvi puta u više desetljeća.

"Moja administracija se veseli pregovorima o opsežnom trgovinskom ugovoru sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Potencijali su neograničeni", napisao na Trump na Twitteru.

Ured američkog trgovinskog predstavnika rekao je kako će započeti razgovore sa Britanijom nakon što izađe iz EU-a 29. ožujka.

Britanski ministar trgovine Liam Fox rekao je da je Trump pokazao ambiciju za trgovinskim ugovorom te da se nada ojačavanju trgovinskih odnosa dviju zemalja.

"Povećanje trgovine između nas ojačati će savezništvo koje ide dalje od ekonomije, osiguravajući nacionalnu sigurnost te donoseći prosperitet našem narodu", rekao je Fox u odgovoru na Trumpov tvit.

Trump je američku ekonomiju i trgovinu postavio kao temelj svojeg predsjedničkog mandata kroz slogan "Amerika na prvom mjestu", i pritom traži nove pregovore sa Kinom, Kanadom i Meksikom te Europskom unijom.

Nešto više od dva tjedna je preostalo do predviđenog izlaska Britanije iz EU-a, a parlament u četvrtak glasa o odgodi izlaska uslijed dva propala glasovanja gdje su odbili sve dogovore premijerke Therese May i EU-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini