(Snimio Milivoj Mijošek)
Podravka je ove godine preradila više od 46 tisuća tona domaće rajčice, što je gotovo 50 posto više nego lani, istaknuto je u srijedu na obilježavanju završetka sezone prerade rajčice u Tvornici za preradu voća i povrća u Varaždinu.
Član Uprave Podravke Ivan Ostojić rekao je da je sezona bila vrlo uspješna te da je riječ o velikom iskoraku u domaćoj proizvodnji.
"Sve što preradimo dolazi s hrvatskih polja. Ove godine preradili smo 46 i pol tisuća tona rajčice, sve domaće - i pretvorili je u gotove proizvode koje ćemo prodavati diljem svijeta", rekao je Ostojić.
Kaže da je Podravka u proizvodnji i preradi rajčice zadnje dvije godine napravila "spektakularne pomake".
"Već smo potpuno samodostatni u proizvodnji graška i cikle, sada i u proizvodnji rajčice, a plan je da sljedeće godine budemo potpuno samodostatni u proizvodnji paprike. Privodimo kraju plan i cilj da Podravka sve sirovine koje bude pakirala u svoje gotove proizvode, proizvede u Hrvatskoj", kazao je Ostojić.
U samo nekoliko godina uspjeli smo proširiti mrežu kooperanata diljem cijele Hrvatske – od Istre, preko Međimurja i Podravine, pa sve do Slavonije. Već prošla sezona pokazala je da smo na pravom putu, dok smo ove godine napravili nešto izvan svih očekivanja. Količine su rasle, kvaliteta je izvrsna, a novi pogon za preradu rajčice u Varaždinu sada radi punim kapacitetom“, rekao je Ivan Ostojić, član Uprave Podravke zadužen za poljoprivredu, koji je svima okupljenima detaljno opisao proteklu sezonu.
Unatoč zahtjevnoj vegetacijskoj sezoni obilježenoj hladnim svibnjem i suhim lipnjem, Podravka je uspjela ostvariti odličan urod i preradu, dodao je.
Proizvođač industrijske rajčice iz Umaga i predsjednik udruge Pomidor Dario Makovac, rekao je da je suradnja s Podravkom odlična, ali da proizvodnju sve teže pogađaju toplinski valovi.
"Imali smo noćne temperature i do 34 stupnja, što je kobno za rajčicu. Nadam se da takvi ekstremi neće postati pravilo", rekao je.
Poljoprivrednik iz Novigrada Podravskog Neven Paligač, istaknuo je važnost domaće proizvodnje i siguran otkup.
"Najbitnije je da je to naša, hrvatska rajčica. Zadovoljan sam cijenom, znam točno kome prodajem i koliko ću zaraditi", rekao je.
Na kraju druženja, najboljim proizvođačima uručene su nagrade.