(Arhiva Glasa Istre)
Istarski češnjak, tražena delicija snažnog mirisa i okusa, prepoznatljive boje i ljekovitih svojstava, na tržištu postiže izvrsnu cijenu, a uzgajivači ga redovito rasprodaju unaprijed. Ni ove godine potražnja ne jenjava – svaka glavica odmah nalazi kupca.
Od svih, najtraženiji je istarski crveni. Čaba Pinter počeo ga je brati. Zadovoljan je kakvoćom i količinom češnjaka.
- Prošle godine sam imao oko 150 kilograma na istoj površini, sad barem duplo, 300,400 kilograma. Dok ne izvadim i dok se ne posuši, ne mogu točno znati, rekao je Čaba Pinter, proizvođač iz Marčane.
Pravi je dragulj. Godine 2014. upisan je na sortnu listu Republike Hrvatske.
- Za razliku od ostalih češnjaka istarski crveni ima manje glavice, intenzivnog je mirisa i okusa i duže traje od ostalih sorti, donosi HRT.
Cijena mu je od 10 do 12 eura po kilogramu. Nickol Udovičić svoj rasproda i prije nego što ga ubere.
- Ljudi kreću zvati u četvrtom, petom mjesecu. To dok je u zemlji. Sad najčešće bude to u redu i to je odmah prodano nakon vađenja, naglašava Nickol Udovičić, proizvođač iz Rovinja.
Uz svježi češnjak tražene su i njegove prerađevine. Od ukiseljenih cvjetnih stapki do režnjeva.
- To je dobro, to je fino Zagrepčani i Riječani se guše u tomu. Ukiseljeni češnjak stranci jako puno kupuju i to ne male teglice, nego traže velike od kile. I to bez problema, zaključuje Zvijezdana Križmanić, proizvođačica iz Ježenja.
Svake je godine sve više proizvođača istarskog češnjaka, pa raste i njegova proizvodnja. No još je nedovoljna da bi zadovoljila apetite tržišta.
Cijeli prilog dostupan je ovdje.