svjetska tržišta

Azijske burze rastom prate globalne burze

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Na većini azijskih burzi i u petak predvladava dobro raspoloženje na krilima euforije u vezi tehnoloških dionica, dok na deviznim tržištima zbog praznika u Japanu, uz skromniji obujam trgovanja nije bilo većih oscilacija tečajeva valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 6,00 sati bio je u plusu 0,5 posto, na najvišoj razini od ožujka 2022.

Većina azijskih burzi je u plusu, pri čemu australski ASX 200 za 0,43 posto, a južnokorejski Kospi 0,16 posto. Tokijska burzi danas je zatvorena zbog praznika, dok su kineske burze stagnirale s negativnim predznakom.

Cijena dionice Nvidije skočila je 16,4 posto, podignuvši tržišnu valuaciju te kompanije sa sjedištem u Kaliforniji, predvodnice u sektoru umjetne inteligencije, na rekordnih 277 milijardi dolara. Na globalnim burazma to je potaknlo ulaganja i u ostatak tehnološkog esktora, što je podignulo najvažnije svjetske burzovne - S&P, Doe Jones, paneuropski Stox 600 i Nikkei na rekordne razine.

"Nvidijin efekt zahvatio je globalno tržište dionica te dao svjež vjetar u leđa tržištima, koja su uoči objave rezultata Nvidije izgledala spremna za korekciju od 3-3,5 posto. Uzmite u obzir da Nvidia 18. ožujka održava svoju dugo očekivanu konferenciju o GTC tehnologiji, na kojoj će vjerojatno ažurirati tržište o novim proizvodima i inovacijama, tako da bi korekcija na dioničkim tržištima mogla biti plitka, a mogli bismo vidjeti i kako kupci dionica do toga guraju cijene uvis", smatra Chris Weston, iz investicijskog društva Pepperstone u Melbourneu.

Kineske burze, međutim, danas nemaju snage za nastavak uspona, jer su podaci pokazali pad cijena novih nekretnina u Kini u siječnju, i to već sedmi mjesec zaredom. Unatoč tome, šangajski burzovni indeks na putu je tjednog dobitka većeg od četiri posto.

Na deviznim tržištima u petak se skromno trgovalo, a tečajevi nisu bilježili znatnije oscilacije jer japanska burza nije radila.

Dolarov indeks, koji prati izvedbu američke prema šest najvažnijh svjetskih valuta, u petak je iznosio 103,91 bodova, što je blagi 0,06 posto više nego dan ranije. Pritom je tečaj eura iznosio 1,0823 dolara, što je skromih 0,09 posto manje nego dan ranije, a tečaj jena 150,48 jena za dolar ili 0,13 posto manje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter