TOKIO

SVJETSKA TRŽIŠTA: Oporavak azijskih burzi nakon oštrog prošlotjednog potonuća

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Azijske burze porasle su u ponedjeljak za više od 1,5 posto, oporavivši se tako nakon prošlotjednog oštrog pada na najnižu razinu od početka godine, jer su investitori nakon oštre korekcije cijena u potrazi za povoljnim ulagačkim prilikama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih burzi bio je oko 7,30 sati u plusu 1,5 posto, nakon što je prošlog tjedna potonuo 4,8 posto, na najnižu razinu od početka godine, zbog zabrinutosti oko utjecaja novog vala covida-19 i skorašnjeg stezanja monetarne politike Feda na gospodarstvo. 

I ostali najvažniji regionalni indeksi bili su jutros u plusu, pri čemu najviše tokijski Nikkei indeks, za 1,82 posto. Prošloga tjedna potonuo je 3,4 posto, dotaknuvši najnižu razinu od prosinca lani.

Istodobno, južnokorejski Kospi ojačao je 1,52 posto, dok je indeks burze u Hong Kongu porastao 1,8 posto, a znatno su ojačali i indeksi ostalih kineskih burzi, za 1,2 posto.

Samo s burzi u Hong Kongu i na kontinentalnom dijelu Kine prošli tjedan izbrisano je 560 milijardi dolara vrijednosti zbog oštrog potonuća cijena dionica, a zbog oštrih korekcija većina azijskih burzi utonula je u područje preprodanosti.

Iako su jutros dionički indeksi snažno porasli, analitičari su na oprezu zbog naznaka usporavanja gospodarskog rasta.

"Nakon V oblika krivulje oporavka, sada je mnogo znakova o usporavanju rasta", ističe strateg za ulaganja Bank of America Michael Hartnett, koji očekuje ove godine negativne povrate od investiranja u dionica te savjetuje ulaganje u defanzivne sektore.

Dolar se kreće oko najviše razine u devet mjeseci 

Na deviznim tržištima jutros se tečaj dolara zadržao nadomak najviše razine u više od devet mjeseci prema najvažnijim svjetskim valutama.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje tečaja dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, iznosi 93,31 bod, što znači da je oslabio 0,2 posto u odnosu na petak, kada je dosegnuo 93,734 boda - najvišu razinu od 4. studenoga lani. na toj razini održava ga zabrinutost investitora oko usporavanja globalnog rasta uslijed novog vala pandemije, kao i skorašnjeg zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.

A porast broja zaraženih covidom-19 nagnao je Fed da svoje godišnje redovito zasjedanje u Jackson Holeu u petak održi u on-line formatu, što je potaknulo pitanja o tome kakve su najnovije procjene američke središnje banke o ekonomskom utjecaju širenja delta varijante koronavirusa.

Tečaj jena, još jedno sigurno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, stagnirao je prema dolaru, koji stoji 109,835 jena.

Istodobno, tečaj eura oporavio se 0,5 posto s najniže razine u zadnjih 9,5 mjeseci prema dolaru zabilježene u petak te se njime jutros trguje po 1,172 dolara.

Cijene nafte, pak, nakon najvećeg tjednog pada u zadnjih devet mjeseci, jutros su se ponešto oporavile.

Barel Brenta na londonskom tržištu poskupio je 1,9 posto na 66,4 dolara, nakon prošlotjednog pada za 8 posto. Na američkom tržištu barel WTI nafte oporavio je 1,8 posto, na 63,28 dolara, nadoknadivši tako dio prošlotjednog pada od 9 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater