SVJETSKA TRŽIŠTA

Azijske burze pale prateći gubitke na Wall Streetu

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na azijskim burzama cijene dionica u četvrtak su pale, prateći gubitke na Wall Streetu, dok je oštar pad cijena nafte na najnižu razinu u zadnjih šest mjeseci ojačao očekivanja o daljnjem slabljenju inflatornih pritisaka, što je poduprlo kupnju obveznica.

MSCI indeks azijskih burzi bez japanskih oko 6,30 sati bio je u minusu 0,8 posto te je tako od početka mjeseca već oslabio 1,9 posto, nakon uzleta u studenome od 7,3 posto. Japanski Nikkei istodobno je pao 1,7 posto, predvođen padom cijena dionica u energetskom i tehnološkom sektoru.

Raspoloženje investitora oko Kine i dalje je oprezno. Iako su najnoviji podaci o trgovinskoj razmjeni drugog najvećeg globalnog gospodarstva sa svijetom pokazali rast izvoza u studenome za 0,5 posto na godišnjoj razini, uvoz je neočekivano pao za 0,6 posto, sugerirajući da se domaća potražnja i dalje ne oporavlja. Sve to nadovezuje se na dan ranije Moody'sovo smanjivanje izgleda za kineski rejting.

Cijene dionica na kineskim burzama pale su 0,5 posto, na najnižu razinu u zadnjih pet godina, dok je kongkonški Hang Seng potonuo 1,6 posto, na novu najnižu razinu u 13 mjeseci.

Amy Xie Patrick iz Pendal Groupu ističe da nedavne promjene cijena na tržištima dionica i obveznica sugeriraju da se tržišta počinju pitati hoće li globalno gospodarstvo krenuti u smjeru teškog prizemljenja sljedeće godine. 

"Iako su prinosi na obveznice nastavili padati, tržišta dionica se više ne oporavljaju, a marže po kreditima se više ne smanjuju. Tržišta se počinju pitati je li ovo dobra vrsta porasta prinosa na obveznice ili vam tržište obveznica nešto malo govori malo zlokobnije", rekao je Xie Patrick.

Tečaj dolara u plusu

Tečaj dolara kreće se i dalje oko najviše razine prema euru u zadnja tri tjedna, dok se investitori sve više klade da će Europska središnja banka početi snižavati kamatne stope od ožujka. Euro je jutros ojačao tek blagih 0,05 posto na 1,0767 dolara, no i dalje je 1 posto u minusu od početka tjedna i na putu najvećeg tjednog pada još od svibnja.

Dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke prema najvažnijih šest svjetskih valuta, ojačao je tijekom noći 0,17 posto, na 104,12 bodova. Od početka tjedna, pak, u plusu je 0,9 posto, što je njegov najveći porast od srpnja,

Prema jenu tečaj dolara ojačao je 0,6 posto jutros, na 146,42 jena, uoči objave ključnog podatka o zapošljavanju u SAD-u.

Tržišta su većinom uračunala u cijene imovine pad zaposlenosti stoga su, ističu analitičari, prilično senzitivna na bilo kakvo iznenađenje u smjeru većeg broja zapsoelnih nego se prognozira. Ekonomisti, naime, očekuju da je američko gospodarstvo u studenome kreiralo 180.000 novih radnih mejsta, nešto više nego u listopadu, kada je bilo 150.000 novozaposlenih.

Zadnji gospodarski pokazatelji i nedavne izjave Fedovih dužnostnika, uključujući i Fedova predsjednika Jeromea Powella, poduprli su očekivanja tržišnih sudionika da su američke kamatne stope dosegnule vrhunac te da bi do ožujka mogle biti smanjenje za ukupno 125 baznih bodova.

Cijene nafte jutros su se ponešto oporavile, nakon što su potonule gotovo 4 posto tijekom noći, dotaknuvši najnižu razinu od lipnja. Cijene su povukle naniže zbog zabrinutosti oko slabosti globalne potražnje za gorivima, unatoč tome što je OPEC+ najavio da će održavati proizvodnju nafte na nižim razinama.

Cijena Brenta na londonskom tržištu u plusu je 0,6 posto, na 74,72 dolara za barel, kao i U.S. West Texas Intermediatea, kojim se trguje po 69,8 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater