ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, a dok će ulagači čekati vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, očekuje se stagnacija Crobexa, nakon prošlotjednog rasta.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Nakon dva tjedna pada, Crobex indeks porastao je protekli tjedan 0,41 posto, na 2.262 boda. Crobex10 ojačao je, pak, drugi tjedan zaredom, za 0,65 posto, na 1.303 boda.

Među sektorskim indeksima, najviše je proteklog tjedna porastao Crobexkonstrukt, za 3,9 posto, dok je jedino pao Crobextransport, za 0,1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 2,76 milijuna eura, otprilike 640 tisuća manje nego tjedan dana prije.

„Prošli je tjedan na domaćoj burzi protekao u pozitivnom ozračju, ali bez nekih značajnijih vijesti. Crobexi su porasli, no promet je bio manji nego tjedan dana prije jer se jedan dan zbog praznika nije radilo. Prosječna dnevna likvidnost iznosila je oko 690 tisuća eura, a 11 izdanja prikupilo je promet veći od 100 tisuća eura”, kaže Martina Barišić Dvoržak, analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom Podravke, 454 tisuće eura, a cijena joj je porasla 3,78 posto, na rekordnih 101,5 eura.

S prometom od 258 tisuća eura slijedila je dionica Atlantske plovidbe, pri čemu joj je cijena ostala nepromijenjena, na 57,8 eura.

Stagnirala je i cijena dionice HT-a, na 24,8 eura, uz promet od 225 tisuća eura.

Znatniji promet, 210 tisuća eura, ostvaren je i dionicom Arena Hospitaliy grupe, uz pad cijene za 0,56 posto, na 35,8 eura.

Najveće dobitnice među likvidnijima bile su dionice HPB-a, s rastom cijene za 9 posto, na 145 eura, potom Ingre za 6,67 posto, na 3,2 eura, te Jadroagenta, za 5,19 posto, na 284 eura.

Među likvidnijim gubitnicama izdvajaju se, pak, dionica Luke Ploče, s padom cijene za 7,52 posto, na 123 eura, te Čakovečkih mlinova, za 3,74 posto, na 10,3 eura.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 53 dionice, pri čemu je cijena njih 26 porasla, 17 pala, a 10 stagnirala.

„I ovoga tjedna, koji će također zbog praznika biti skraćen za jedan radni dan, očekujemo opreznije trgovanje, dok će ulagači čekati vijesti iz domaćih kompanija i sa stranih tržišta”, kaže Martina Barišić Dvoržak.

Wall Street porastao, europski ulagači oprezni

I na Wall Streetu su cijene dionica prošloga tjedna porasle. Dow Jones porastao je 2 posto, dok je S&P 500 skočio 1,8, a Nasdaq indeks 2,5 posto.

„Porasla su očekivanja da će Fed u lipnju pauzirati s daljnjim podizanjem kamatnih stopa. U svibnju je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 339 tisuća, znatno više nego se očekivalo. No, stopa nezaposlenosti porasla je s 3,4 na 3,7 posto, što pokazuje da sve više ljudi traži posao i da se ublažavaju uvjeti na tržištu rada. Naime, više radne snage smanjuje pritisak na poduzeća da povećaju plaće, što pomaže u usporavanju inflacije. Pozitivno je na tržišta utjecalo i rješavanje pitanja zaduživanja američke vlade”, objašnjava Martina Barišić Dvoržak.

A na europskim su burzama prošloga tjedna najvažniji indeksi imali različite predznake, pa je tako frankfurtski DAX ojačao 0,45 posto, dok je londonski FTSE indeks oslabio 0,26 posto, a pariški CAC 0,66 posto.

„Pozitivno je na tržište utjecao podatak o usporavanju inflacije u eurozoni u svibnju na 6,1 posto, sa 7 posto u travnju. No, predsjednica Europske središnje banke Christine Lagrade kazala je da je inflacija i dalje previsoka i da još ima prostora za podizanje kamata na restriktivne razine”, objašnjava Martina Barišić Dvoržak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum