ZAGREB

Oporezivanje privatnog turističkog najma tema i u EU-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Privatno turističko iznajmljivanje i porez na dohodak od tog najma teme su o kojim se kao uz još nekoliko direktiva i uredbi raspravlja i na razini EU-a, u što su uključene sve članice, a kada budemo imali više informacija o tome obavijestit ćemo javnost, izjavila je u petak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ministrica je to rekla nakon predstavljanja rezultata završenih javnih poziva za bespovratna sredstava iz NPOO-a za ulaganja u javnu i privatnu turističku infrastrukturu, komentirajući poruke iz HUP-a da treba povećati oporezivanje turističkih iznajmljivača "paušalaca" te da rentijerstvo treba oporezivati kao druge vrste dohotka, primjerice plaće.

Ministrica je dodala da se na razini EU raspravlja o mnogo direktiva, pa i onoj naziva "short rentals", kao i da je već s 1. siječnjem ove godine na snagu stupila direktiva koja govori o razmjeni podataka između internetskih platformi (rezervacijskih) i povezivanju s poreznim sustavima svake države članice.

To je ocijenila velikim iskorakom te dodala da se i dalje raspravlja kakav će biti sustav oporezivanja.

Vizek: Nisko oporezivanje potiče sadašnju strukturu smještaja

Na isto pitanje je odgovorila i Maruška Vizek s Ekonomskog instituta, Zagreba, koja je bila na predstavljanju rezultata javnih poziva u MINTS-u, napominjući da "znamo kako je turističko iznajmljivanje jedno od najmanje oporezivanih djelatnosti u Hrvatskoj i to onda naravno stvara poticaj za novu ponudu apartmana, stanova i obiteljskih kuća za najam".

Smatra da stoga i nije čudno što je struktura smještaja u hrvatskom turizmu takva kakva jest (s većinom kreveta u privatnom smještaju) i nešto što se ne može tako lako promijeniti, a s obzirom da je nedostatak tog poreza jedan od glavnih faktora toga, to jednostavno treba promijeniti.

"Čuli smo i da se na razini EU priprema direktiva za to, a i znamo da na razini Europske komisije postoje mnoge inicijative o uređivanju privatnog iznajmljivanja i vjerujem da će tu biti velikih napredaka i da će se provesti i u hrvatskom zakonodavstvu kako bi se i struktura smještaja u turizmu promijenila s ciljem većeg udjela kolektivnog smještaja tj. hotela i sličnog”, kazala je Vizek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum