ZAGREB

HUP: Veće trošarine pogoduju crnom tržištu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) poručila je u petak da će najavljeno povećanje posebnog poreza za duhanske proizvode, alkoholna i bezalkoholna pića negativno utjecati na domaću industriju i pogodovati razvoju crnog tržišta.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je ovaj tjedan da bi na temelju novih uredbi o trošarinama koje će uskoro biti upućene u javnu raspravu, cigarete mogle poskupjeti za dvije kune po kutiji, alkoholna pića za dvije-tri kune po litri, dok bi kod bezalkoholnih pića poskupljenje bilo samo za ona s većim udjelima šećera. 

"Svakom novom oporezivanju industrije treba pristupati racionalno i promišljeno, vodeći računa i o negativnim utjecajima takvih odluka na gospodarstvo", stoji u priopćenju HUP-a.

Poslodavci napominju da je ministarstvo uvažilo dio njihovih argumenata te se nadaju da će i tijekom javne rasprave biti prostora za dodatna usklađivanja mišljenja, a  kako bi se "minimizirali negativni efekti ovih poskupljenja".  

Naime, kako ističu iz HUP.-a, ranija iskustva su već pokazala da veliko povećanje poreza i trošarina rezultira značajnim poremećajima na tržištu kroz prelazak na kupovinu iz ilegalnih izvora i prekograničnu kupovinu.

Tako je od 2010. godine čak oko 25 posto legalnog tržišta duhanskih proizvoda prešlo u nelegalnu sferu i na kupovinu preko granice, pri čemu povećanje cijena cigareta nije dovelo do smanjenja konzumacije duhanskih proizvoda i ne polučuje proklamirana očekivanja zdravstvene politike, apostrofiraju iz HUP-a.

Što se pak tiče prekomjerne konzumacije bezalkoholnih pića s većim udjelom šećera, iz HUP-a kažu da iskustva drugih zemalja također pokazuju kako dodatno oporezivanje takvih napitaka ne vodi značajnom uspjehu u poboljšanju zdravlja.

Naime, bogatija kućanstva nastavljaju konzumirati pića koja poskupljuju, dok se siromašnija okreću jeftinijim brendovima i prekograničnoj kupovini, a svi zajedno i drugim prehrambenim proizvodima i napicima sa šećerima na koje se ne plaćaju dodatni porezi, čime se prehrambene navike zapravo ne mijenjaju.

Iz HUP-a ocjenjuju da porezna presija ima vrlo malo utjecaja na razvijanje zdravih prehrambenih navika, jer se one prvenstveno kreiraju odgojem i sustavnom edukacijom dok istovremeno svako povećanje poreza stvara enormne štete domaćoj industriji i pogoduje razvoju crnog tržišta.

"Također nije jasno zašto prijedlog zakona pored oporezivanja šećera u bezalkoholnim pićima (koja obuhvaćaju i kategoriju energetskih pića) predlaže dodatno oporezivanje i drugih sastojaka koje se nalaze između ostalog i u energetskim pićima (metil-ksantin i taurin), ako je namjera prijedloga zakona bila oporezivanje šećera u bezalkoholnim pićima u svrhu zaštite zdravlja i prevencije od bolesti vezanih uz konzumaciju šećera". pitaju se iz HUP-a.

Kako navode, tipična energetska pića sadrže mješavinu kofeina, taurina, vitamina i drugih sigurnih i odobrenih funkcionalnih sastojaka. Tako jedna limenka energetskog pića od 250 mililitara sadrži u prosjeku 80 mg kofeina, što približno odgovara količini kofeina u jednoj šalici kave. Europska agencija za sigurnost hrane je više puta potvrdila da ne postoji nikakva štetnost u sastojcima energetskih pića, bilo pojedinačno ili u kombinaciji, napominju iz HUP-a.

Dodaju i da se tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića samoinicijativno i prateći načela društvene odgovornosti trude svakodnevno potrošačima ponuditi veći izbor proizvoda sa smanjenim udjelom šećera i kalorija te manja pakiranja kako bi se olakšala kontrola unesenih kalorija.

"Članice HUP-a spremne su i dalje raditi na poboljšanju ovih inicijativa te edukacijama i informiranjem javnosti zajedno s drugim organizacijama i institucijama doprinijeti razvoju svijesti o važnosti brige za zdravlje i raznovrsnoj te balansiranoj prehrani", zaključuju iz HUP-a.

Naime, kako je ovaj tjedan izjavio ministar Marić, uvela bi se svojevrsna inovacija te bi se trošarina na bezalkoholna pića podijelila na dva dijela - ostao bi fiksni dio, ali bi bio snižen sa 40 na 20 kuna po hektolitru na sva bezalkoholna pića, i to neovisno o drugoj varijabli - udjelu šećera.

"Uredbom će biti točno propisana četiri razreda - ona bezalkoholna pića koja u sebi imaju manje od 2 grama šećera neće uopće imati taj varijabilni dio; za ona s 2 do 5 grama šećera plaćat će nekih 10 kuna na hektolitar; od 5 do 8 grama 30 kuna, a zadnji razred 60 kuna. U prijevodu, kada to zbrojite kod nekih pića će doći i do pojeftinjenja ovisno o udjelu šećera koji postoje u sadržaju samog pića, dok će kod nekog doći do povećanja trošarina", izjavio je ministar financija, dodajući da su kao zasebna kategorija prepoznata energetska pića. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter