PARIZ

Francuska predložila minimalnu stopu za oporezivanje multinacionalnih kompanija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuska je u utorak pozvala Sjedinjene Države da prihvate prijedlog Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) o reformi međunarodnog sustava oporezivanja, sugerirajući ujedno minimalnu poreznu stopu za oporezivanje globalnih igrača od 12,5 posto.

OECD trenutno radi na najvećoj reformi međunarodnih poreznih propisa od 20-ih godina prošlog stoljeća.

Mnoge vlade smatraju aktualne propise neprimjerenima digitalnom dobu, upozoravajući da internetskim divovima omogućuju prijavu poreza u zemljama s niskim poreznim stopama umjesto u onima u kojima ostvaruju dobit.

Cilj je OECD-ove reforme definirati koliki obujam poslovanja u određenoj zemlji obvezuje kompaniju na prijavu poreza. Prijedlog bi također trebao utvrditi kolikoi bi se udio dobiti u tom slučaju oporezivao.

Na konferenciji o porezima u Parizu francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je danas da Francuska podupire najnovije prijedloge OECD-a, poručujući da bi isto trebale učiniti i Sjedinjene Države.

"Neke su stvari izazivale zabrinutost, smatramo da ste otklonili sve dvojbe Amerikanaca u vezi s prvim stupom i više nema razloga da svi ne podupru prijedlog OECD-a", ustvrdio je Le Maire.

Prvi stup OECD-ove reforme predviđa izmjenu nadležnosti vlada za oporezivanje kompanija na svom teritoriju. Drugi stup predviđa izgradnju međunarodnog okvira za minimalno oporezivanje kompanija, tumači Reuters.

Washington načelno podupire OECD-ove prijedloge ali se pribojava da će biti fokusirani u prvom redu na američke internetske kompanije. Otkada je OECD u listopadu proširio obuhvat prijedloga i na kompanije fokusirane na potrošače, u Washingtonu su se počeli pribojavati i za tradicionalne tvrtke, tvrde dužnosnici.

OECD još nije predložio poreznu stopu za multinacionalne kompanije a francuski ministar financija smatra da bi trebala iznositi 12,5 posto, kao u Irskoj.

"Nama se čini da bi 12,5 posto bila dobra polazišna i referentna točna za minimalnu stopu za oporezivanje kompanija", kazao je Le Maire.

Prosječna je porezna stopa za kompanije na razini OECD-a 23,7 posto ali kompanije često plaćaju porez po daleko nižim realnim stopama zbog brojnih odbitaka, olakšica i kredita, navodi Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter