ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon prošlotjednog pada.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se protekloga tjedna 0,45 posto, na 2.112 bodova, a Crobex10 za 0,76 posto, na 1.234 boda.

Tako su na početku veljače glavni dionički indeksi korigirani na niže, nakon što je u siječnju Crobex indeks porastao 6,6, a Crobex10 za 6,8 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je protekloga tjedna pao Crobexkonstrukt, za 2,57 posto, dok je najviše porastao Crobextransport, za 2,69 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 4,3 milijuna eura, gotovo isto kao i tjedan dana ranije.

Uz to, ostvareno je 322,5 tisuća eura blok prometa povlaštenom dionicom Adrisa, po cijeni od 52 eura.

„Crobexi su prošli tjedan završili u 'crvenom' i tako izgubili dio dobitaka od prethodnoga tjedna. Promet u blok transakcijama bio je znatno manji nego tjedan dana prije, pa je ukupan promet bio oko 1,6 milijuna eura manji nego u prethodnom tjedna”, kaže Matej Pretković, analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

U redovnom trgovanju najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom Spana, 1,26 milijuna eura. Cijena joj je porasla snažnih 8,75 posto, na 43,5 eura, tako da je među likvidnijima bila najveća dobitnica.

Slijedila je dionica Podravke, kojom je ostvareno 454 tisuće eura prometa, a cijena joj je pala 0,63 posto, na 95 eura.

Veći promet, 390 tisuća eura, imala je još i dionica HT-a, čija je cijena kliznula 0,41 posto, na 24,3 eura.

Najveći pad cijene zabilježila je dionica Instituta IGH, za gotovo 9 posto, na 13,2 eura, dok je najviše poskupjela dionica Brodomerkura, za 61,3 posto, na 60 eura.

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 57 dionica, pri čemu je cijena njih 23 porasla, 25 pala, a devet stagnirala.

Svjetske burze porasle

A na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle. Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,15 posto, dok je S&P 500 skočio 1,6, a Nasdaq indeks 3,3 posto.

„Wall Street je porastao drugi tjedan zaredom jer investitori očekuju sporiji tempo povećanja kamatnih stopa Feda. Prošloga je tjedna američka središnja banka povećala kamate za 0,25 postotnih bodova, kao što se i očekivalo. Investitori su pratili i poslovne rezultate kompanija, ponajviše tehnoloških. Rezultati pokazuju usporavanje rasta prodaje, pa su neke kompanije najavile ukidanje radnih mjesta. Unatoč tome, izvješće o zapošljavanju u siječnju u SAD-u pokazalo je da je gospodarstvo i dalje vrlo otporno na zaoštravanje monetarne politike. Broj zaposlenih porastao je, naime, znatno više nego što se očekivalo, što dovodi u pitanje očekivanja investitora o usporavanju rasta kamata. Zbog toga su u petak cijene dionica znatno pale i tako smanjile dobitke na tjednoj razini”, objašnjava Matej Pretković.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,75 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 2,15, a pariški CAC 1,9 posto.

„Europske su burze također porasle, nakon što su britanska i europska središnja banka povećale kamatne stope za po 0,50 postotnih bodova. I ovoga će tjedna ulagači pratiti razvoj događaja u vezi inflacije, kamatnih stopa i gospodarskih kretanja, kao i poslovne rezultate kompanija”, zaključuje Matej Pretković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater