WASHINGTON

Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.

U razdoblju od srpnja do rujna realni bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, utvrdilo je ministarstvo, podigavši dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod.

U razdoblju od travnja do lipnja BDP je na tromjesečnoj razini smanjen za 0,1 postotni bod.

Na godišnjoj razini BDP je u ljetnom tromjesečju porastao za 1,9 posto, što je također za 0,1 postotni bod no što su pokazivali dosadašnji izračuni ministarstva. U drugom tromjesečju uvećan je za 1,8 posto.

Anualizirana stopa, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada, a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo odnosno palo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju poraslo odnosno palo kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u trećem tromjesečju 2,9 posto.

To je za 0,3 postotna boda više no što su pokazivale dosadašnje procjene.

U drugom tromjesečju anualizirana stopa pokazivala je pad aktivnosti za 0,6 posto. 

Blago podignuta procjena rasta u razdoblju od srpnja od rujna odražava nešto snažniji rast osobne potrošnje no što su pokazivali izračuni na kraju listopada, za 2,1 posto.

Podignuta je i procjena rasta izvoza, s 11,3 na 11,5 posto. Uvoz, koji se pri izračunu stope rasta BDP-a odbija od izvoza, porastao je pak 7,4 posto, blaže no što su pokazivale prve procjene.

Kako navode u priopćenju, rast BDP-a u trećem tromjesečju prvenstveno je odraz povećanog izvoza i potrošnje građana, čime je djelomično neutraliziran pad ulaganja u stambene nekretnine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of