BJELOVAR

Tramišak u Garešnici otvorila Centar za posjetitelje Natura 2000

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak otvorila je u ponedjeljak Centar za posjetitelje Natura 2000 u Garešnici, u sklopu projekta "Zeleni vrtovi Poilovlja" vrijednog 22,5 milijuna kuna.

Riječ je o potpunoj obnovi i opremljenoj zgradi u centru Garešnice u kojoj su nekada bili smješteni kino, noćni bar i trgovina, a danas je to moderno zdanje s brojnim sadržajima vezanima uz Poilovlje, područje uz rijeku Ilovu velike bioraznolikosti koje je dio zaštićene ekološke mreže Natura 2000.

Centar nudi mogućnost održavanja edukacija za sve uzraste na temu zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa, a dostupan je i laboratorij za biologiju za potrebe edukacija te izložbena postava zaštićenih vrsta s akvarijem domicilnih vrsta riba.

"Hrvatska je jedna od najbogatijih država Europske unije kada je u pitanju prirodna baština. U zaštićenoj mreži Natura 2000 nalazi se 36 posto hrvatskog kopna i devet posto mora. Naša je zadaća prepoznati i štititi bioraznolikost, educirati i interpretirati, zalagati se za održivost i živjeti s prirodom, što i činimo. U Hrvatskoj je više od 50 projekata poput ovoga, a uloženo je 1,3 milijarde kuna i ono što možemo primijetiti jest puno kreativnosti na lokalnoj razini", istaknula je ministrica Tramišak.

Župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić je istaknuo kako se više od jedne trećine površine Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi u mreži Natura 2000. Centar za posjetitelje i ostali sadržaji unutar projekta "Zeleni vrtovi Poilovlja" imaju i značajan turistički potencijal, rekao je Marušić, koji je uvjeren da će to biti pokretač razvoja Garešnice i kontinetalnog turizma na tom području.

Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija podsjetio je da je ugovor o projektu "Zeleni vrtovi Poilovlja" potpisan 2018. godine te da je adaptacija stare zgrade u Centar za posjetitelje bila vrlo zahtjevna. Netaknuta priroda, lovni i ribolovni potencijali i kvalitetna gastro ponuda najveći su aduti turističkog potencijala Garešnice čijem će razvoju otvorenje Centra itekako pridonijeti, poručio je.

Inače, svrha je projekta "Zeleni vrtovi Poilovlja", koji je sufinanciran sredstvima Europske unije, je povećati turističku atraktivnost i privlačnost Poilovlja, urediti informativno-edukativne punktove i Centar za posjetitelje te uspostaviti sustav upravljanja posjetiteljima unutar područja ekološke mreže Natura 2000.

Projekt se provodi u partnerstvu s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije i Turističkom zajednicom Sjeverna Moslavina. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini