OSIJEK

Na 23. osječkom jesenskom sajmu oko 200 izlagača

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na 23. osječkom jesenskom sajmu od petka do nedjelje, 4. listopada predstavlja se oko 200 izlagača, a otvorila ga je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak koja je pozvala na pripremu projekata kako bi se za njih osigurala europska sredstva koja će Hrvatskoj biti na raspolaganju u novom programskom razdoblju. 

Tramišak je podsjetila i kako će u novom programskom razdoblju Hrvatskoj biti dostupne 22 milijarde eura iz višegodišnjeg financijskog okvira i programa za oporavak.

"Stoga pozivam sve male proizvođače, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poduzetnike i jedinice lokalne i regionalne samouprave da pripreme svoje projekte i jave se našem ministarstvu kako bismo za te projekte osigurali europska sredstva", rekla je Tramišak otvarajući jesenski sajam u sklopu kojega se održavaju i Dani meda te izložbe ženskog i braniteljskog poduzetništva.

Podsjetila je i kako je sajmovanje osječka tradicija. "Ta tradicija ujedno govori o važnosti i potrebi organizacije sajamskih manifestacija. Prepoznajući te potrebe, a kako bi ovo mjesto susreta ponude i potražnje, poslovnih susreta i kreiranja novih poslovnih planova dobilo jači smisao i imalo mogućnost kreiranja i međunarodnih manifestacija u Osijeku, ministarstvo podržava inicijativu Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka za izgradnju gospodarskog centra, novog sajamskog i kongresnog prostora", rekla je. 

Pomoćnica ministrice poljoprivrede Jelena Đugum čestitala je organizatorima što su unatoč situaciji s koronavirusom uspjeli organizirati sajam te podsjetila da je Ministarstvo poljoprivrede, kada je riječ o ulaganja u Slavoniju, od 2014. godine kroz Program ruralnog razvoja osiguralo ukupan iznos potpora od 5,1 milijardu kuna, a do sada je isplaćeno 3,4 milijarde kuna.

"Do kraja godine planiramo otvoriti još četiri natječaja. Riječ je o natječaju za restrukturiranje i preradu, zatim natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta, natječaj za sustave kvalitete kojima podupiremo autohtone proizvode te natječaju za sustav udruživanja proizvođača radi zajedničkog nastupa na tržištu", najavila je. 

Direktor tvrtke Osječki sajam Alen Vukašinović istakao je kako su za održavanje sajma zaslužni izlagači. "U ovoj koronakrizi upravo su oni izrazili htijenje da se sajam održi jer im je važan osobni kontakt s kupcima", rekao je. 

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske gospodarske komore, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater