ZAGREB

Tramišak: Sredstva iz EU u likvidnost tvrtki i očuvanje radnih mjesta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak u petak je preuzela dužnost od prethodnika Marka Pavića poručivši kako će joj se prvi potezi odnositi na sredstva iz EU koja će usmjeriti u likvidnost tvrtki, očuvanje radnih mjesta i brži oporavak gospodarstva.

"Moji prvi potezi odnosit će se na sredstva iz Plana oporavka EU koja ćemo usmjeriti u likvidnost tvrtki, očuvanje radnih mjesta te brži oporavak gospodarstva i jačanje zdravstvenog sustava. Nakon toga posvetit ćemo se operativnim programima za novi višegodišnji financijski okvir EU", rekla je ministrica Tramišak nakon preuzimanja dužnosti u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Poručila je i kako vrlo brzo moramo usvojiti i Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine koja je pred završetkom, a još se bruse i zadnji detalji njenog usklađivanja s prioritetima višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027. te novog Plana za oporavak EU.

Podsjetivši kako se fondovima EU bavi već 11 godina te strateškim planiranjem i razvojem, istaknula je kako je vlada Andreja Plenkovića u proteklom mandatu učinila veliki iskorak u povlačenju sredstava iz fondova EU pa smo na 98 posto ugovorenosti tih sredstava. Najavila je i da  će se sada fokusirati na apsorpciju ugovorenih sredstava kako bi se projekti proveli i ubrzalo doznačivanje sredstava krajnjim korisnicima.

Naglasila je i kako je veliki uspjeh prethodne Vlade bio i projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji je pomno pratila jer dolazi iz Osijeka.

Ministrica Tramišak rekla je i kako taj projekt namjerava osnažiti  uz pomoć sredstava iz nove financijske omotnice kako bi Slavonci i Baranjci svoju budućnost vidjeli upravo u Slavoniji i Baranji.

Podsjetivši i da je prethodna Vlada učinila veliki napredak u ugovaranju EU fondova, poručila je i kako će u tome nastaviti raditi užurbanim tempom kako bismo povećali apsorpciju sredstava i uspješno usmjerili 22 milijarde eura koje ćemo imati u budućoj financijskoj perspektivi od 2021. do 2027. za projekte i daljnji razvoj Hrvatske.

Tramišak je zahvalila svom  prethodniku Paviću na velikom doprinosu u apsorpciji EU fondova i postizanju ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Hrvatske te na pokretanju Projekta Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar i Banovina.

Pavić je novoimenovanu ministricu Tramišak izvijestio o završenim i tekućim projektima tog ministarstva te planovima u cilju postizanja snažnije apsorpcije fondova EU i ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Hrvatske.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak magistra je prava i stručnjakinja za strateško planiranje, izradu studija izvodljivosti i C&A analizu te upravljanje projektima u ruralnom razvoju.

Na čelo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU došla je s mjesta pročelnice županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije te Agencije za održivi razvoj općine Antunovac RODA za gospodarski i ruralni razvoj i poticanje poduzetništva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum