ZAGREB/BENKOVAC

Mediteranski kongres o razvoju ekstenzivnog stočarstva na hrvatskom kršu 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska poljoprivredna komora organizirala je u petak u Benkovcu Mediteranski kongres o mogućnostima i perspektivama razvoja ekstenzivnog stočarstva na hrvatskom kršu te zaključili da treba odgoditi brisanje iz Arkoda privatnih parcela za koje nema ugovora.

"Za proizvođače na ovom području od izuzetne važnosti je mogućnost planiranja proizvodnje i poslovanja, osobito u dijelu zakupa državnog, ali i privatnog poljoprivrednog zemljišta", izvijestili su iz Komore u subotu.

Sudionici skupa složili da je "potrebno stopirati brisanje Arkod čestica koje su u tuđem privatnom vlasništvu, ako vlasnik ne potražuje isto, a gospodarenje tog zemljišta je privedeno svrsi".

"Zbog neriješenih i nesređenih imovinsko- pravnih odnosa treba odgoditi brisanje iz Arkoda privatnih parcela za koje nema ugovora", poručili su.

Smatraju i da uzimanje kvalitetnog pašnjačkog poljoprivrednog zemljišta u građevinske svrhe ne pridonosi održivosti poljoprivredne i stočarske proizvodnje, te da je potrebno  planiranje kroz prostorni plan koja je namjena zemljišta odnosno da bi se prednost uvijek trebala davati poljoprivredi i stočarstvu, priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Okupljeni stočari na kongresu su naglasili kako je od izuzetne važnosti povezivati proizvodnju i raditi na stvaranju i povećanju dodatne vrijednost,  a za to su potrebne snažne potpore,  pri čemu su pojedini sudionici dali prijedlog kako je potrebno snažnije valorizirati proizvodnju po grlu stoke, a ne da se potpore daju isključivo po hektaru obradive površine.

Nužno je udruživanje kroz zadruge, ali i izmjena Zakona o zadrugama kako bi se olakšalo udruživanje i osnažilo proizvodnja u krškim područjima

Isto tako, potrebno je brendiranje krškog područja te povezivanje s turizmom.

Zaključak je, među ostalim, i da se krene u rješavanje problema zakupa šumskog zemljišta, na način da se pronađu moguća rješenja kroz izmjene Uredbe o zakupu šumskog zemljišta. Istaknuto je i kako treba jasnije regulirati kontrolu pašnjaka te u pravilniku o IAKS mjerama precizno definirati način i vrijeme kontrola Agencije za plaćanje. 

Sudionici Kongresa najavili su kako će se uskoro održati poseban sastanak vezano za kriterije i procedure za stupanj iskorištenosti pašnjaka, a budući da se očekuje da će kroz 2023. izaći zakonodavni akti za zakup šumskog zemljišta Hrvatska poljoprivredna komora će se kroz svoja tijela aktivno uključiti i dati svoja stajališta vezano za njih, stoji u priopćenju.

Predsjednik Odbora za krške pašnjake HPK Mladen Kušeković rekao je da su skupom željeli potaknuti na razmišljanje o tome koliko je krški prostor bitan za pitku vodu, poljoprivredu, proizvodnju hrane, zaustavljanje iseljavanja i pražnjenja ruralnih prostora, te pokretanje novog razvoja poljoprivrede.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini