ISKUSTVO VLASNICE HOTELA IZ BEČA

Turizam mora biti održiv i imati svoju priču. Ako je to samo jeftinija soba od susjeda, nećete preživjeti u tom poslu

| Autor: Milan Pavlović
Michaela Reitterer i njezin hotel kojega zovu Zelena kraljica

Michaela Reitterer i njezin hotel kojega zovu Zelena kraljica


 "Europski turizam mora biti održiv da bi preživio. U Americi i Aziji ta se transformacija neće dogoditi, ali mi to možemo i moramo učiniti jer to je naša jedina prilika. Ako to ne vidimo i ne znamo prepoznati, bojim se da ćemo vrlo brzo biti primorani kazati zbogom europskom turizmu."

Tu jasnu i vrlo konkretnu poruku uputila je bivša predsjednica Udruge austrijskih hotelijera i vlasnica boutique hotela Stadthalle u Beču Michaela Reitterer na panelu u Beču na kojem su, u organizaciji Hrvatske udruge turizma, skupini novinara iz Hrvatske predstavljeni ciljevi održivog turizma i primjeri njegova razvoja u susjednoj Austriji.

Michaela Reitterer jedna je od europskih predvodnica u održivosti i društveno odgovornom poslovanju koja je trendove u zelenom turizmu i put ka potpuno održivom poslovanju u svom hotelu počela graditi još 2001. godine prelaskom na napajanje objekta energijom iz obnovljivih izvora. U tom razdoblju, koje voli nazivati "kamenim dobom održivosti", pričvrstila je prvi solarni sustav na krov, te počela proizvoditi električnu energiju kojom je zadovoljila sve vlastite potrebe. Unatoč činjenici da je hotel već i sa solarnom elektranom i drugim ekološkim mjerama koje je poduzela postao vodeći hotel u Beču u pogledu zaštite okoliša i održivosti, njegova vlasnica nije smatrala da su te mjere dovoljne.

SDG ciljevi

"Treba imati ideju i dobru priču o svojim prednostima, koju ćete ispričati gostima, jer u turizmu se sve i vrti oko toga - dobre priče. Ako je vaša jedina priča da imate jeftiniju sobu od svog susjeda, vi u tom poslu nećete preživjeti", poručila je na panelu, a njezina ideja i priča koju je namjeravala ispričati Austriji i svijetu bilo je uređenje prvog "SDG hotela", odnosno prvog svjetskog hotela koji promovira i koji se pridržava svih principa održivog razvoja.

Što je naumila, to je i ostvarila. Danas je njezin hotel doslovce model i uzor svima onima koji namjeravaju krenuti tim putem. Hotel Stadthalle je izvana doslovce zelen, s obzirom na to da mu zidove prekrivaju razne biljke penjačice koje ne samo da doprinose prvom dojmu već i štede energiju s obzirom na to da njihovo zeleno lišće doprinosi održavanju optimalne temperature u objektu.

Ilustracija

"Danas u hotelu iz obnovljivih izvora proizvodimo svu energiju koja nam je potrebna, a vodu koju koristi dizalica topline koristimo i za ispiranje u toaletima. U objektu imamo 80 soba, od kojih je 17 u potpunosti posvećeno ciljevima za održivi razvoj, odnosno svaka od tih soba priča priču o jednom od 17 SDG ciljeva. Oni su vrlo važni jer govore što je održivi život ili održivi posao. Mislim da bi svi trebali početi razmišljati o tome, a dobar početak je postaviti si pitanje - koja su tri cilja održivog razvoja koja uspješno provodim u svom životu, obitelji ili poslu? Cilj za narednu godinu mogao bi biti priključiti toj listi još dva SDG-a u kojima ćemo biti dobri. Tako se gradi održivost, ne samo u našim glavama, već i u srcima", kazala je Michaela Reitterer.

Ilustracija

U sobama u njezinom hotelu pronaći ćete primjerice lampe izrađene od recikliranih srebrnih žlica i vilica i keramičkih šalica, popiti šalicu organske kave "Sail Shiped Coffee" koja u Europu iz Hondurasa stiže jedrenjacima koji nemaju ekološki otisak, koji na Atlantiku i u okolišu ostaje nakon transporta teretnim brodovima, a na jednak način nabavljaju prekomorski rum, vino i niz drugih namjernica koje koriste. Med za doručak stiže iz vlastitih košnica i pčela koje ga proizvode od peluda cvijeća kojim su doslovce prekriveni vrtovi i otvoreni prostori koji se nalaze u sklopu tog hotelskog kompleksa.

"To je na neki način korištenje starog načina, kao novi način za organiziranje održivog biznisa. U našem hotelu nudimo isključivo vegetarijanske i veganske obroke, a naši gosti koji nisu vegani iskoriste priliku da kušaju neka jela koje inače vjerojatno nikad ne bi naručili u klasičnim restoranima. Otpad od hrane smanjili smo na minimum, a sav eventualni višak pripremljen za jedan obrok ponovno upotrijebimo kao sastojak u nekom novom jelu. Peti SDG posvećen je rodnoj ravnopravnosti i on je vrlo važan zbog procesa osnaživanja djevojaka i žena širom svijeta. Kako bi pomogli mladim ženama s djecom i obiteljima, mi smo u hotelu razradili 14 različitih modela radnog vremena i pokušavamo tako zadovoljiti sve njihove želje i potrebe, osnažiti njihovu poziciju, te im stvoriti uvjete da bez obzira na djecu i obitelj mogu raditi. Tu je i popust na smještaj za sve one goste koji su do Beča i hotela putovali vlakom ili stigli biciklom, te mnogo toga drugoga", nizala je primjere održivosti koje svakodnevno žive u Stadthalle hotelu ova hotelijerka koju zbog njezine strasti i posvećenosti tom procesu u Austriji nazivaju i Zelenom kraljicom.

IlustracijaAtrij hotela

Zelena tranzicija

Nadovezala se Martha Schultz, potpredsjednica Savezne gospodarske komore, koja je kazala kako Austrija krupnim koracima grabi u smjeru razvoja održivog turizma, te da joj je cilj vremenom steći prepoznatljivost i kao svjetski lider u tom području, dok je stručnjak za digitalnu strategiju u turizmu Reinhard Lanner govorio o digitalnoj i zelenoj tranziciji u turizmu

Direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske Bernard Zenzerović rekao je da Austrija ima što pokazati u polju održivosti i u određenim segmentima su doista i lideri u Europi.

"Cilj ovog panela bio je kroz austrijska iskustva pokazati neke od primjera dobre prakse u razvoju održivog turizma. Jasno nam je da je naša društvena situacija i perspektiva po tom pitanju u ovom trenutku na nekoj drugoj razini i da je naša polazna osnova drugačija, no svjesni smo da je održivost u svim svojim segmentima, od društvene i okolišne pa uključivo i financijsku, nešto što je i naša budućnost i nešto bez čega neće biti dugoročnog razvoja ni konkurentnosti turizma. Mi sada imamo situaciju da je raspisan natječaj koji je krenuo iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, u kojem su prvi put na raspolaganju i značajna sredstva za poticanje investicija vezanih uz okolišnu održivost i digitalnu tranziciju. To nas naravno veseli, ali smatramo da to treba biti samo prvi korak u procesu i da se s time treba zaista sustavno nastaviti dalje iz godine u godinu. Promjene će doći i one se već vide kod kolega kod kojih je svijest po tom pitanju na bitno višoj razini nego prije samo nekoliko godina. Kako se ta svijest bude dalje mijenjala na našim emitivnim tržištima, tako će se i naši hoteli i destinacije morati više prilagođavati konceptu održivosti, ali za postizanje nužne razine u što kraćem vremenu definitivno će biti potrebna suradnja javnog i privatnog sektora", kazao je.

Zajednička povijest

Među sudionicima panela bio je i direktor predstavništva HTZ-a u Austriji Branimir Tončinić, koji je dao kratki pregled razvoja austrijskog turizma i povezanosti našeg i njihovog tržišta.

"Austrija je turistička destinacija s dvije sezone, ljetnom i zimskom, koja razvija svoj turizam još od 1884. godine, te od njih svakako u tom području možemo puno toga i naučiti. Imamo zajedničku povijest, ali i druge poveznice kao primjerice puno austrijskih investicija u hrvatskom turizmu i u Hrvatskoj, ali i neke zajedničke boljke kao recimo probleme sa sezonskom radnom snagom i radom u turizmu. Hrvatska i Austrija na turističkom tržištu nisu jedna drugoj konkurencija premda Austrija kao ljetna i zimska destinacija privlači goste iz istih zemalja kao i mi, ali se naši turistički proizvodi poprilično razlikuju. Stoga držim da s nekim zajedničkim idejama, ciljevima i kroz suradnju obje zemlje na turističkom tržištu možemo samo profitirati", kazao je Tončinić.

Govoreći o turističkim rezultatima, kazao je da je ova turistička godina, kad su u pitanju gosti s austrijskog tržišta, za Hrvatsku bila odlična.

"Mi smo već u rujnu nadmašili brojke iz referentne 2019. godine što se tiče dolazaka i noćenja, a sad smo na 1,490 milijuna dolazaka i preko 8 milijuna ostvarenih austrijskih noćenja. U razdoblju pandemije u Austriji su na snazi bile ozbiljne restrikcije zbog kojih je njihov turistički sektor ozbiljno patio jer su imali zatvorene turističke objekte. Kod nas to nije bio slučaj, te smo i u tom razdoblju bilježili turističke dolaske s tog tržišta premda je zbog restrikcija kod prelaska granica i uvjeta povratka s odmora u zemlju kod određenog broja Austrijanaca izazivao bojazan, te su te brojke bile daleko skromnije od onih na koje smo navikli. To razdoblje, pokazala je to i ova sezona, sada je za nama te se, uz uvjet da ne dođe do daljnjeg pogoršanja energetske krize uzrokovane agresijom na Ukrajinu, ne treba bojati da se turizam neće odvijati u onim brojkama koje smo bilježili u najboljim godinama. Istraživanja, a i praksa, pokazuju da ljudi vole i žele putovati, kazao je Tončinić.

Nakon dvije godine stanke Beč se ovih dana intenzivno priprema za svoj čuveni i spektakularni Advent koji je dugi niz godina gostima iz raznih dijelova svijeta bio motiv da u zimskim mjesecima na nekoliko dana posjete austrijsku metropolu.

"Kako sad stvari stoje, Austrija će do kraja godine sustići i nadmašiti rezultate iz rekordne 2019. godine. Doprinos tome dat će svakako i posjet tijekom Adventa koji počinje sredinom studenog, a za koji su pripreme u gradu već u punom jeku i svi s nestrpljenjem iščekuju njegov povratak. Austrijancima zimska sezona počinje ovih dana i prethodile su joj snažne promotivne aktivnosti u susjednim zemljama i na glavnim tržištima što se tiče zimske sezone. Intenzivno rade na tome jer im je cilj bio da vrate turizam, odnosno da vrate turistički promet, ali i zaradu koju su od njega imali u pretpandemijskom razdoblju", zaključio je Tončinić.  

 

SDG ciljevi

Sedamnaest globalnih ciljeva za održivi razvoj (SDG), poznati i kao Globalni ciljevi, novi su, univerzalni ciljevi i pokazatelji za koje se očekuje da će ih članice Ujedinjenih naroda koristiti u kreiranju svojih programa i politika u sljedećih 15 godina. Ciljevi održivog razvoja nastali su kao proširenje Milenijskih globalnih ciljeva donijetih 2001. godine, a koji su predstavljali osam ciljeva usmjerenih na dokidanje siromaštva do 2015. godine.

Radna snaga i energenti - najveći problem u obje zemlje

Jedan od susreta u Beču bio je s državnom tajnicom u Ministarstvu turizma Austrije Susanne Kraus Winkler, koja je kazala kako su glavna iskušenja s kojima se susreće sektor u dvije zemlje identična, a to su nedostatak kvalificirane radne snage za rad u turizmu, te traženje odgovora na rast cijena energenata koji značajno utječe na porast operativnih troškova hotelijera.

"Od naredne godine u potpunosti se mijenja sustav poticaja u turizmu, pri čemu se najveći naglasak stavlja na veću podršku implementacije mjera održivosti u taj sustav. To se odnosi na sve mjere koje imaju za cilj ekološki, ekonomski ili društveno osnažiti održivost turističke industrije. To se odnosi na ulaganja u energetsku obnovu objekata, zatim ulaganja u ustrojavanje sustava za skrb o predškolskog djeci zaposlenika u kompanijama, ulaganja u sve vrste energetski učinkovite opreme, te sva ulaganja u podizanje kvalitete smještaja za zaposlenike. Značajna novost je i da država neće više podržavati gradnju novih hotela u onim gradovima i područjima koja već godišnje ostvaruju više od 500 tisuća noćenja. Novi hoteli se naravno mogu graditi, to nije zabranjeno, ali u tome neće dobiti pomoć države", zaključila je Kraus Winkler.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter