OPATIJA

U Opatiji prva međunarodna SEE LEADER konferencija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prva SEE LEADER konferencija o ruralnom razvoju u jugoistočnoj Europi, koja se održava do 22. studenoga, okupila je u Opatiji oko 300 sudionika iz 20 zemalja s ciljem poticanja razvoja ruralnih, ribarstvenih, otočkih i urbanih zajednica.

Govoreći o provedbi programa ruralnog razvoja u Hrvatskoj, ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da smo zadnjih godina dosta napredovali - "objavljeno" je 97 posto raspoloživih sredstava od dobivene alokacije od 2,4 milijarde eura, ugovoreno je nešto više od 75 posto i isplaćeno 42 posto sredstava.

"Danas je započeo novi krug isplate od 300 milijuna kuna u okviru programa ruralnog razvoja, a svi koji su zadnja dva mjeseca čekali isplatu, posebno iz mjera 4, 6 i 7, mogu očekivati da će svi obrađeni zahtjevi biti završeni u idućih nekoliko dana," kazala je.

Od dodijeljenih nešto više od 350 milijuna kuna isključivo za provedbu projekata, lokalne akcijske grupe (LAG-ovi) objavile su natječaje u vrijednosti od 264 milijuna kuna, dodala je, ističući da je trebalo neko vrijeme za uspostavu suradnje.

Tako i sada u provedbi, obradi i isplatama, ponekad može izgledati da dolazi do zastoja, kaže Vučković, no vjeruje da će ti procesi u 2020. teći puno brže.

"Do sada su objavljeni natječaji koji se odnose na početak rada i razvoj malih poljoprivrednih gospodarstva, pružanje temeljnih usluga, odnosno osnovnu društvenu i komunalnu infrastrukturu u našim zajednicama, poticanje ulaganja u fizičku imovinu i stvaranje dodane vrijednosti. Čekaju nas izazovi u pogledu šumskih mjera i završetak obrade svih objavljenih natjačaja u proceduri", navela je ministrica.

Spomenula je i LAG-ove u ribarstvu (FLAG-ovi), kazavši da je njih 14 odabrano za provedbu strategije u ovom programskom razdoblju. Njih 10 je objavilo 18 natječaja, a ostali će, vjeruje, uskoro.

LEADER je inicijativa Europske unije za potporu projektima ruralnog razvoja pokrenutim na lokalnoj razini radi oživljavanja ruralnih područja i stvaranja novih radnih mjesta. CLLD je mehanizam za uključivanje partnera na lokalnoj razini, uključujući i predstavnike civilnog društva i lokalne gospodarske dionike, u izradu i provedbu integrirane lokalne strategije koja pomaže njihovom području u prijelazu ka održivoj budućnosti. 

Na konferenciji sudjeluje 20 znanstvenika, predstavnici Europske komisije iz Glavne uprave za poljoprivredu i drugi.

Glavni organizator je LEADER mreža Hrvatske, krovno udruženje LAG-ova u ruralnom razvoju i ribarstvu, a zemlja partner je Slovenija.

Prema podacima organizatora, u Hrvatskoj postoji 68 LEADER/CLLD organizacija (54 LAG-a i 14 FLAG-ova), koje raspolažu alokacijom od 98 milijuna eura u okviru sadašnjeg proračunskog razdoblja, sufinanciranog iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini