KONCERTI KLASIČNE GLAZBE

VEČERAS POČINJU 6. FAŽANSKI SUTONI Ivanović Ocvirk: Na našim festivalima sve je skromno, OSIM RAZINE MUZICIRANJA!

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Detalj s lanjskog izdanja Fažanskih sutona (Arhiva)

Koronavirus jest prijetnja zdravlju, ali i poticaj za introspekciju te produhovljenje. Dakle, festival Fažanski sutoni ide dalje, i tako od 2007. godine

Manifestacija koja donosi koncerte klasične glazbe, Fažanski sutoni, počinje večeras, 6. srpnja. Bio je to povod za razgovor s organizatoricom Vesnom Ivanović Ocvirk.

- Unatoč koronavirusu i otkazivanju brojnih manifestacija, ove godine će se ipak održati Fažanski sutoni. Predstavite nam ukratko program.

- Koronavirus jest prijetnja zdravlju, ali i poticaj za introspekciju te produhovljenje. Dakle, festival Fažanski sutoni ide dalje, i tako od 2007. godine. Stoga smo unatoč zdravstvenoj pošasti i gospodarskim problemima udružili umjetnički "prkos" te i ove godine planiramo nekoliko koncerata od 14. lipnja do 27. rujna.

- To je postala već tradicionalna manifestacija. Hoće li ove godine biti nekih promjena?

- Riječ je o koncertima komorne glazbe koje posjećuje obrazovana publika, a ona inače zna skrbiti o svojem i zdravlju drugih. Također se u hodu prilagođavamo mogućim promjenama vezanim uz izvođače i njihov dolazak pa smo birali one koji su zemljopisno bliži. No, to ne utječe na kvalitetu koncerata. Uvijek govorim isto: na našim festivalima sve je skromno, osim razine muziciranja!

- Kako je koncipirano ovogodišnje izdanje festivala?

- Započeli smo 14. lipnja na lokaciji crkvice svetog Elizeja tradicionalnim koncertom u prirodi kojim smo obogatili proslavu sveca suzaštitnika Fažane i dolazeći Međunarodni dan glazbe. Nastupio je pulski gitarist Domagoj Mišković. Potom nastavljamo s dva koncerta u srpnju: večeras nastupa klavirski duo Jakša Zlatar (Zagreb, Pula) i Vesna Ivanović Ocvirk (Pula). U program je uključena praizvedba skladbe "Eco tarantella", pulskog skladatelja Branka Okmace, i to nas osobito raduje. Potom 20. srpnja nastupa lutnjist Diego Leverić (Rovinj, Rim). Koncerte u kolovozu još trebamo konačno potvrditi jer su zbog rizika putovanja neki izvođači nesigurni. Svi koncerti se održavaju u crkvi sv. Kuzme i Damjana, s početkom u 21.30 sati. Ljeto zaključujemo koncertom za Dan župe, 27. rujna. Nastupit će bariton Ronald Braus (Zagreb, Rovinj) uz moju klavirsku suradnju.

- Planovi za budućnost manifestacije?

- U suradnji s direktoricom Turističke zajednice Fažana Melitom Peroković i Ilijom Jakovljevićem, fažanskim župnikom koji nam osigurava prostor za muziciranje, idemo hrabro naprijed!


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater