DANI BOŠNJAČKE KULTURE

VEČER SEVDAHA: Otvorili srce i dušu i predstavili sumještanima sebe i dio kulturnog identiteta

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Buzetski biseri (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Buzetski biseri (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Tradicionalnom rujanskom manifestacijom želimo dati svoj doprinos očuvanju i promociji kulture Bošnjaka, ali i uvezivanju i integraciji s kulturnim identitetom sredine u kojoj živimo i djelujemo, poručio je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić

Folklorna skupina "Buzetski biseri", buzetska harmonikašica Vanessa Jakac i gostujući tamburaški orkestar "Prijatelji" iz Siska sa solistom Mehmedom Goraždom, svojim su nastupom dali pečat ovogodišnjim Danima bošnjačke kulture.

U svom trinaestom izdanju, u smanjenom obimu nego inače zbog epidemiološkog mjera, Dani bošnjačke kulture pod nazivom "Večer sevdaha i tradicionalne pjesme iz Posavine" održani su ispred stoljetnog Narodnog doma u organizaciji buzetske Bošnjačke nacionalne zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i državnog Savjeta za nacionalne manjine, u sklopu obilježavanja gradskog praznika i rujanske Subotine.

Čast, ali i obveza

- Tradicionalnom rujanskom manifestacijom želimo dati svoj doprinos očuvanju i promociji kulture Bošnjaka, ali i uvezivanju i integraciji s kulturnim identitetom sredine u kojoj živimo i djelujemo, poručio je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzeta Muhamed Muratagić, i podsjetio kako su prije 13 godina počeli s projektom predstavljanja kulture, običaja i tradicije Bošnjaka u Buzetu pod sloganom - "Otvorimo srce i dušu, predstavimo sebe i dio naše kulture našim sugrađanima da nas bolje upoznaju".

- Nismo tada ni razmišljali da će Dani bošnjačke kulture postati dio programskog obilježavanja Dana Grada Buzeta - rujanske Subotine i dio turističke ponude, te nam se time ukazala velika čast, ali i obveza da predstavimo jedan dio bogatog kulturnog identiteta i stvaralaštva Bošnjaka Buzeta, Istre, Bosne i Hercegovine pa i šire. Drago mi je da su Dani bošnjačke kulture svojim programskim sadržajima prerasli lokalne okvire i postali manifestacija regionalnog karaktera, poručio je Muratagić.

Kvalitetna integracija

Programe Bošnjačke nacionalne zajednice prepoznali su Grad Buzet, Istarska županija, Savjet za nacionalne manjine koji su i pokrovitelji tih programa, što govori, napomenuo je Muratagić, da su se Bošnjaci Buzeta i šire kvalitetno integrirali i afirmirali u Buzetu i Istarskoj županiji i s ponosom na nastupima pronose ime svoga grada i Istarske županije.

Danima bošnjačke kulture bila je među ostalim nazočna i delegacija zavičajne udruge Bošnjaka grada Siska i Sisačko-moslavačke županije predvođena Dajlinom Goražd. Nazočnima se obratio počasni predsjednik sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske Mehmed Džekić, a dobrodošlicu im je zaželio buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

Tradicionalne pjesme Posavine

"Buzetski biseri" i Vanessa Jakac, finalistica šeste sezone Supertalenta, službeno su otvorili rujansku manifestaciju s pjesmama "Crven fesić", "Ah moj Aljo" i "O Istri smo pričali". Folklorna skupina "Buzetski biseri" osnovana je kao sekcija unutar Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet i djeluje od 2008. godine. Okuplja 50 članova i 35 plesača i pjevača te vodi brigu o mladim naraštajima na koje prenosi običaje i tradiciju bošnjačkog naroda i promiče kulturni identitet bošnjačke nacionalne manjine, folklorom, pjesmom i recitacijom. Umjetnička voditeljica zadužena za rad folklorne skupine je Tatjana Muratagić.

Na ovogodišnjem izdanju rujanske manifestacije zbog poštivanja epidemioloških mjera njeni se članovi nisu mogli predstavit svojim efektnim koreografijama, ali su se zato predstavili svojim glasom i bošnjačkom nošnjom. Gostujući tamburaški orkestar "Prijatelji" i solist Mehmed Goražda iz prijateljskog grada Siska izveli su sevdalinke i tradicionalne pjesme iz Posavine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum