SURADNJA

Tamara Obrovac, Transhistria Ensemble i Jazz orkestar HRT-a: UZ ALBUM "VILLA IDOLA" U UTRCI ZA PORINA I NOVI SINGL "MADIROSA"

Madirosa je izmišljena riječ, za mene znači 'mediteranska ruža', pojašnjava Tamara i dodaje: "Ona simbolizira Mediteran kao sjecište i stjecište različitih kultura. Na neki način oslikava i ovu suradnju u kojoj smo nastojali spojiti dva zvuka, dva načina sviranja dvaju sastava, kako na glazbenoj, aranžmanskoj, tako i na produkcijskoj razini"

| Autor: Zoran ANGELESKI
Tamara i dirigent Jazz orkestra HRT-a Andreas Marinello (Snimila Marija Štilinović)

Tamara i dirigent Jazz orkestra HRT-a Andreas Marinello (Snimila Marija Štilinović)


Krajem prošle godine, u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a, Tamara Obrovac i Transhistria Ensemble predstavili su album "Villa Idola". Album je struka nominirala za nagradu Porin u kategoriji najboljeg jazz albuma, a nominaciju za najbolju jazz skladbu dobila je i pjesma "Madirosa". Upravo tu skladbu ovih dana Tamara Obrovac, Transhistria Ensemble i Jazz orkestar HRT-a predstavljaju široj publici.

- Madirosa je izmišljena riječ, za mene znači 'mediteranska ruža', pojašnjava Tamara i nastavlja: "Ona simbolizira Mediteran kao sjecište i stjecište različitih kultura, te tako na neki način oslikava i ovu zanimljivu suradnju u kojoj smo nastojali spojiti dva zvuka, dva načina sviranja dvaju glazbenih sastava kako na glazbenoj, aranžmanskoj tako i na produkcijskoj razini, na način da oba ansambla budu ravnopravno zastupljena i da se uzajamno nadopunjuju u izričaju".

- Zahvaljujući sjajnim aranžmanima Luke Žužića, Andreasa Marinella, Joea Kaplowitza i Zorana Majstorovića, pod dirigentskom palicom sjajnog Andreasa Marinella, kao i odličnom izvedbom oba ansambla, vjerujem da smo to i uspjeli, zaključuje Tamara Obrovac.

Omot albuma, sa slikom Tamarinog pokojnog oca Ivana Obrovca, dizajnirao je Matija Debeljuh

Uz nju, album "Villa Idola" i ovaj singl kreirali su Transhistria Ensemble (harmonikaš Fausto Beccalossi, gitarist Uroš Rakovec, kontrabasist Žiga Golob i bubnjar Kruno Levačić), kao i Jazz Orchestra HRT-a koji, uz dirigenta Andreasa Marinella, čine saksofoni, flaute i klarineti: Miro Kadoić, Mihael Györek, Mario Bočić, Vojkan Jocić i Damir Horvat, trube: Darko Sedak Benčić, Zvonimir Bajević, Robert Mikuljan, Branko Sterpin i Kristijan Jurčić; tromboni: Marin Ferketin, Zdenko Košak, Luka Žužić, Jure Urek, klavir i tuba Joe Kaplowitz te električna i akustična gitara Elvis Penava. Ton majstor je Emir Altić, a glazbeni producent Igor Geržina.

Najavljujući koncem prošle godine novi album, Tamara je o "Villi Idola" kazala i ovo: "Najveći izazov ove suradnje bio je spajanje slobodnih i fiksnih formi s obzirom na to da je orkestru imanentno sviranje uglavnom raspisanih linija, dok Transhistria ensemble svira najvećim dijelom potpuno otvoreno. To je i bila glavna tema razgovora kada smo birali repertoar koji se sastoji od mojih skladbi s različitih CD-a, za koje smo zajednički zaključili da su najprimjerenije suradnji".

Novi album "Villa Idola", na kojem se nalazi singl "Madirosa", u prodaji je od početka prosinca, sadrži 11 skladbi, a osim naslovne pjesme i "Madirose", tu su još "Kažeta", "Sve pasiva", "Zoven", "Črno zlo", "Sama bez tebe", "Majmajola", "Črni malin", Se me ra morta privari" i "Tango Istrando".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini