DVIGRAD BLUES FESTIVAL

SVETKOVINA U ČAST BLUESA U SVAKOM NJEGOVOM OBLIKU: Cjelodnevno glazbeno slavlje u izvedbi međunarodne ekipe glazbenika na kanfanarskoj Placi

Kanfanar je na dan postao međunarodno središte bluesa, u koji se slila publika ama baš svih generacija - bilo je tu i roditelja s djecom koja su guštala u parku, neki su došli s kućnim ljubimcima, drugi pak su oduševljeno komentirali kako je ideja za održavanje festivala tijekom dana odlična, jer se svi stignu zabaviti, uživati u živoj glazbi, družiti se i na koncu - doći kući na vrijeme i naspavati se za naredni radni dan

| Autor: Mladen RADIĆ


Štovatelji svih varijacija bluesa - od tradicionalnog do onog istkanog najrazličitijim žanrovskim utjecajima - okupili su se ove nedjelje u Kanfanaru na prvom izdanju Dvigrad Blues Festivala. Na ovu svetkovinu bluesa, koja je počela u podne i potrajala do mraka - stigla je publika iz cijele Istre a i šire.

Došli su i posjetitelji iz Slovenije i Italije, a Kanfanar je na dan postao međunarodno središte bluesa, u koji se slila publika ama baš svih generacija - bilo je tu i roditelja s djecom koja su guštala u parku, neki su došli s kućnim ljubimcima, drugi pak su oduševljeno komentirali kako je ideja za održavanje festivala tijekom dana odlična, jer se svi stignu zabaviti, uživati u živoj glazbi, družiti se i na koncu - doći kući na vrijeme i naspavati se za naredni radni dan.

Edi East Trance Blues (Snimio Dejan Štifanić)

A upravo to je i u najavi festivala istaknuo Edi Maružin, inicijator ove jedinstvene priče, koji se oko podneva se obratio publici koja se okupila u parku na kanfanarskoj Placi usprkos suncu koje je dobro zapeklo.

Nulto izdanje

- Prisustvujete nultom izdanju Dvigrad Blues Festivala, rekao je Maružin na otvorenju festivala te prepustio pozornicu mladoj labinskoj glazbenici Joni Ljuna, koja je premijernim nastupom otvorila i premijerno izdanje Dvigrad Blues Festivala. Jer, brojni posjetitelji su komentirali odličan izbor lokacije, kao i super pogođen termin i satnicu festivala, te line up izvođača - i komentar koji se jako često čuo ove nedjelje među publikom jest - "ovo je odlično, Dvigrad Blues Festival se apsolutno mora nastaviti i sljedeće godine".

Tomislav Goluban  (Snimila Tea Tidić)

Koncertni program je doista ponudio za svakoga ponešto - bilo je tu autorske glazbe kao i obrada dobro znanih blues klasika, ali i nekih skladbi koje je možda teško zamisliti u blues maniri, poput usnoharmonikaša Tomislava Golubana koji je u svom temperamentnom nastupu spojio country, blues i hrvatsku tradicionalnu glazbu, a u jednom trenutku je iz publike spontano na pozornicu pozvao pjevačicu Kristinu Iveković.

Domaća istrijanska kanta

Makar bi neki pomislili da je teško spojiti istarsku tradicijsku glazbu i blues, nastup grupe Paljarica i Maurizia Mirkovića na manjoj pozornici bio je pun pogodak - s razglasa su se orile roženice i pjevanje na tanko i debelo, i dok su neki guštali u zvucima koje se rijetko može čuti na pozornicama, drugima je ovo bio itekako interesantan glazbeni susret s istrijanskom kantom.

Grupa Paljarica i Maurizio Mirković (Snimio Dejan Štifanić)

Predvođeni skladateljem, tekstopiscem, pjevačem i gitaristom Denisom Makinom, novigradska grupa Vervet predstavila je koncertno u cijelosti svoj debitanski album "Dok plačeš i smiješ se", a iako publika nije imala baš prilike čuti njihove pjesme, aplauzi su najbolja ocjena njihovog glazbenog izričaja. Što sve može jedan čovjek s usnom hamonikom, pokazao je glazbenik koji nastupa pod imenom Harp Explosion, koji uz pomoć loopera stvara dojam kao da je na pozornici cijeli band - a sudeći po predstavljenom - Harp Explosion zvuči kao odlično uigran band i uz to predstavlja usnu hamorniku kao instrument koji itekako može voditi glavnu riječ u koncertnom programu.

Riccardo Staraj & Midnight Blues Band (Snimila Tea Tidić)

Riccardo Staraj & Midnight Blues Band donose pak dašak retro zvuka koji asocira na film noir eru, predstavivši autorske skladbe kao i ponešto obrada, a uz odlično uigran band, Riccardo Staraj je publici servirao intrigantne stihove koji slušatelju itekako daju materijala za promišljanje.

"Istrijanski bili blues" sastava Edi East Trance Bluesa već je dobro poznat na istarskim pozornicama, a grupa je u Kanfanaru publici servirala vrhunsku svirku i nastup nabijen pozitivnom energijom - a možda je tomu doprinijelo i što je "baza" benda u obližnjim Maružinima.

Festival dostojan bilo kojeg velikog grada

Kao intermezzo na manjoj pozornici se prije nastupa headlinera održao "Harp Challenge" - te su se na pozornici izmjenjivali razni glazbenici - neki su najavili svoj nastup, neki su spontano uskočili u improvizirano muziciranje… a do ovog dijela programa skupilo se poprilično publike, tako da su, zbog ograničenog broja posjetitelja, neki posjetitelji koncertni program pratili s pločnika pored parka.

Vervet (Snimio Ang Maružin)

Grand finale nultog izdanja Dvigrad Blues Festivala priredili su veterani bluesa - višestruko nagrađivani kantautor, gitarist i pjevač Ian Siegal iz Velike Britanije koji je nastupio uz tršćanskog kolegu Mikea Sponzu i odličan prateći bend - uigrana ekipa koja je nastupila na brojnim svjetskim pozornicama upravo takvu atmosferu donijela je i na kanfanarsku Placu. Jer, na jedan dan, u Kanfanaru je predstavljen festival dostojan bilo kojeg velikog grada, što je publika itekako prepoznala i to pokazala pozitivnim reakcijama na nastupe izvođača kao i brojnim komentarima pohvale.

Jona Ljuna (Snimila Tea Tidić)

Festival je organizirala Udruga Gustafi na čelu s Edijem Maružinom, uz pomoć Istarske županije - Regione istriana/Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost - assessorato cultura e territorialita i Općine Kanfanar kao i Turističke zajednice Istarske županije i Zajednice Talijana Moščenićka Draga.

Cijeli program bio je popraćen vrhunskom vinskom ponudom u produkciji Vinistre, kao i ponudom sireva i mliječnih proizvoda sirane Orbanić iz Kašćergani i pršuta Pršutarne Tomaso iz Vošteni.

(Snimio Dejan Štifanić)Harp Explosion (Snimila Tea Tidić)Harp Challenge (Snimila Tea Tidić)Harp Challenge  (Snimila Tea Tidić)Mike Sponza Band  (Snimila Tea Tidić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum