SUSRET ZBOROVA

NAŠ KANAT JE LIP SLAVIO ISTARSKU BESIDU UŽIVO I ONLINE: Prvu nagradu osvojio je Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina

Druga nagrada dodijeljena je Mješovitom pjevačkom zboru Cantus PoPuli iz Pule za izvedbu skladbe "Jobrni je, jobrni", autora Franka Krajcara i Indivije. Treću nagradu osvojio je Mješoviti pjevački zbor GD Sokol iz Buzeta za izvedbu skladbe "Balun" Brune Krajcara

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Zbor Roženice

Zbor Roženice


"Neka nam živi domaća besida i naš Kanat", zaključila je na otvorenju 49. manifestacije Naš kanat je lip Snježana Radetić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč, temeljne organizacije u kulturi grada Poreča i jednog od organizatora susreta pjevačkih zborova Naš kanat je lip.

Tradicijska baština

Susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip godišnje se održava u Poreču kao revijalni susret s ciljem očuvanja hrvatske tradicijske glazbene baštine, posebice istarskog glazbenog idioma, koja je utjelovljena u umjetničkim skladbama. David Belas, voditelj glazbeno-scenske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč ističe da se važnost Kanta očituje u: (p)održavanju tradicije zborskog amaterskog pjevanja na istarskoj ljestvici, motivaciji koju manifestacija te vrste može pružiti istarskim i drugim skladateljima da komponiraju na istarskoj ljestvici, te natjecateljskom konceptu kojim se nagrađuje najbolja izvedba.

Kanat se tradicionalno održava svake godine u lipnju, obično u prostoru Istarske sabornice. Zbog neizvjesne epidemiološke situacije, ovogodišnji, 49. Naš kanat je lip, je održan 26. i 27. studenog u gradskom kazalištu Poreč, a ono čime se organizator posebno ponosi jest da je cjelokupni program bilo moguće pratiti i zahvaljujući prijenosu uživo putem Facebook profila Učilišta.

Manifestaciju su pozdravili ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč, Snježana Radetić, skladateljica i umjetnička voditeljica Kanta, Đeni Dekleva-Radaković, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, te dogradonačelnik Poreča Ugo Musizza. Skladateljica Đeni Dekleva-Radaković istaknula je izazove s kojima se zborovi, a posljedično i Kanat susreću. Nastupe je održalo pet zborova i tri vokalna ansambla, sveukupno 120 izvođača.

Nastupile su vokalne skupine KUD-a Zvir iz Jelenja, Le Parentine iz Poreča i Mješovita vokalna skupina Nešpula iz Pule, Mješoviti pjevački zbor GD Sokol iz Buzeta, Mješoviti pjevački zbor Lavanda iz Novigrada, Ženski zbor Mendule iz Vrsara, Mješoviti pjevački zbor Cantus PoPuli iz Pule te pazinske Roženice.

Najbolje izvedbe

Manifestacija je zatvorena dodjelom nagrada i priznanja zborovima i dirigentima. Prosudbeni odbor u sastavu – Neven Radaković, dirigent, akademski glazbenik; Denis Modrušan, dirigent, akademski glazbenik; Đeni Dekleva-Radaković, skladateljica, akademska glazbenica – odabrao je najbolje izvedbe. Drugu i treću nagradu sponzorirao je programski odbor Kanta, a prvu nagradu Hrvatsko društvo skladatelja iz Zagreba. Prvu nagradu osvojio je Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina. Druga nagrada dodijeljena je Mješovitom pjevačkom zboru Cantus PoPuli iz Pule za izvedbu skladbe "Jobrni je, jobrni", autora Franka Krajcara i Indivije, u obradi Tatjane Merkl. Treću nagradu osvojio je Mješoviti pjevački zbor GD Sokol iz Buzeta za izvedbu skladbe "Balun" Brune Krajcara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater