Božićno-novogodišnji koncert

ZBOROVI U CRKVI SV. FRANJE: Rovinježi uživali u najljepšim božićnim pjesmama

| Autor: Aleta BRATTONI
Detalj s koncerta (A. BRATTONI)

Detalj s koncerta (A. BRATTONI)


Građani Rovinja i svi ljubitelji dobre glazbe imali su priliku uživati u najljepšim božićnim pjesmama u izvedbi rovinjskih zborova u sklopu tradicionalnog "Božićnog koncerta" upriličenog u crkvi sv. Franje.

Koncertnu večer otvorio je zbor Hrvatskog kulturnog društva "Franjo Glavinić". Društvo je osnovano još 1990. godine, a od samog osnutka, kreće s velikim entuzijazmom u ostvarivanje svojih temeljnih ciljeva i vrlo se brzo moglo pohvaliti nizom pokrenutih aktivnosti od predavanja, organiziranje kulturnih i društvenih tribina, predstavljanja knjiga i časopisa, pa sve do organizacije kazališnih i drugih priredbi. U sklopu društva brojne su sekcije, od kojih posebno treba izdvojiti mješoviti pjevački zbor koji je pod dirigentskom palicom Ronalda Brausa otpjevao "Prva je vura", "Hote o ljudi sim", "Les anges dans nos champagnes", kao i "Melodice".

Valdibora

U nastavku je Klapa Valdibora uz svog dirigenta Danijela Dražića, otpjevala "Ave Maria", "Signore delle cime" i "O Betlemme". Inače, ova je svima znana klapa aktivna od 2004. godine, otkada nastupa kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, sudjeluje na brojnim festivalima i natječajima, te je dobitnik brojnih prestižnih nagrada. Spomenimo i kako je prošle godine prezentirala svoj prvi CD naslovljen "Tužni snovi – Sogni tristi".

Nadalje, koncert je uveličao i Komorni zbor Rubino koji je započeo s radom početkom 1998. godine na inicijativu grupe zaljubljenika u višeglasno pjevanje a cappella. I ovaj se zbor rado odaziva na susrete i natjecanja pjevačkih zborova diljem Hrvatske i inozemstva. Njihov širok i raznolik, te zahtjevan repertoar obuhvaća sakralna i svjetovna djela od renesanse preko baroka, klasike, romantizma do suvremenih skladbi 20. stoljeća.

U sklopu ovogodišnjeg koncerta uz dirigenticu Tatjanu Merkl izveli su "Radujte se narodi", "Dormi Jesu", "Adventi enek" i "Dime Nino".

Četiri glasa

Svoje su pjevačko umijeće pokazala i četiri glasa "Le nuove quattro colonne" pod vodstvom Alessia Giuricina na čiju je inicijativu ovaj sastav i nastao 2018. godine kao hommage nekadašnjem "Quattro Colonne" nastalom na inicijativu maestra Vlada Benussija.

Uz Zorana Bjelopetrovića, Antonia Curta i Luku Nreku otpjevao je "Peîcia", "Cume oûna stila" i "Feliz Navidad". Prvi puta ovome se koncertu pridružio i zbor Udruge umirovljenika Grada Rovinja, Nuvola uz dirigenticu, maestru Saru Salvi. Brojnu su publiku oduševili izvedbom "Amici miei".

Još su jedni gosti začinili ovaj event, a to su mlade i talentirane učenice glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule. Duo u sastavu Ana Kanižaj na violini i Erin Bracović na glasoviru uz mentoricu Aleksandru Santin Golojka, izvele su skladbu "Air Varie op.89 n.1". Duo je na natjecanju u Mariji Bistrici početkom svibnja osvojio prvu nagradu, kao i posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu hrvatskog autora, i to skladateljice Laure Mjeda Čuperjani. Najmlađe izvođačice osvojile su srca rovinjske publike koja ih je nagradila gromoglasnim aplauzom.

Nezaobilazna je izvedba KUD-a "Marco Garbin", koji djeluje 72 godine i broji niz uspjeha. Zbor Zajednice Talijana "Pino Budicin" vrlo je važan u očuvanju kulturnog nasljeđa Rovinja. Zbor je, uz "Caro Gesù bambino" i "Tu scendi dalle stelle", na oduševljenje prisutnih izveo i bitinadu "Jingles bells", a pod dirigentskom palicom Riccarda Sugara. Raskoš su na samome kraju pokazali svi ovi zborovi koji su zajedno otpjevali "Tihu noć" i "Bijeli Božić", i tako zaželjeli sve najbolje želje svojim sugrađanima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of