ZAPOČEO CIKLUS KONCERATA KLASIČNE GLAZBE

PULSKI GLAZBENICI PULI: Svjetski poznati bas Toni Nežić nastupio u crkvi sv. Franje

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Pijanist Robert Batelić i bas Toni Nežić (Snimio Dejan Štifanić)

Pijanist Robert Batelić i bas Toni Nežić (Snimio Dejan Štifanić)


Prvi koncert iz 23. ciklusa festivala komorne glazbe Pulski glazbenici Puli održan je u petak navečer u crkvi svetog Franje, a nastupili su bas Toni Nežić i pijanist Robert Batelić.

Toniju Nežiću sada glazbena karijera naprosto cvijeta, protekle je dvije godine, koroni i ograničenjima usput, uspio odraditi više od 40 izvedbi u milanskom Teatru alla Scala, u listopadu ga čeka uloga u čuvenoj operi "Nabucco" u zagrebačkom HNK-u, gdje je dirigent Pier Giorgio Morandi, a redatelj Giancarlo del Monaco, sin čuvenog Maria del Monaca. Sprema se i ponovno put Italije, Rima, mjesta Martina Franca, a čekaju ga i Japan te opera "Otello". Pozivi stižu i iz milanske Scale za nastavak suradnje.

Zajedno s pijanistom Robertom Batelićem nastupio je proteklih tjedana već četiri puta, i to u Fažani, Medulinu, kao i na Krku.

Pomno odabranim repertoarom (J. P. E. Martini, Händle, Pergolesi, Bellini, Hatze, Verdi, Britten, Respighi i Tosti) pokazao je svoje glasovne sposobnosti pulskoj publici koja ga je nagradila toplim aplauzom. Vokalnih solista basa nema puno, a Nežića obilježava posebno snažan, ali i odnjegovan glas, iznimnog pečata, lirske čistoće i širokog raspona.

Nežić je predstavljao svaku skladbu, a time je prikazana dubina i snaga njegova glasa, u stanju da otpjeva različite pjesme i arije tehnički vrlo precizno, a scenski sugestivno, slijedeći tehničke i melodijske datosti svake skladbe i unoseći u interpretacije svoj osobni pečat.

Robert Batelić bio je više od korepetitora, vrlo korektan, precizan, nenametljiv s vrlo sigurnim i sugestivnim nastupom.

Toni Nežić, bas, rođen je 1991. godine u Puli. Nakon završene srednje muzičke škole Ivana Matetića Ronjgova u Puli, 2011. godine upisuje studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko.

Diplomirao je 2016. godine ulogom Claudia u operi "Agrippina", G. F. Händela izvedenoj u HNK-u Zagreb. Tijekom studija osvojio je mnogobrojna priznanja i nagrade. Po završetku studija odlazi na usavršavanje u Bečku državnu operu, a zatim nastavlja s radom u mnogim gradovima Europe.

Profesionalni debi ostvario je na Wexford Opera Festivalu u Irskoj 2017. godine gdje je nastupio u ulogama Sparafucilea u Verdijevoj operi "Rigoletto" te Mujicha u Alfanovoj operi "Risurrezione". Od sezone 2019. bio je mladi solist operne kuće Teatro alla Scala u Milanu. Uloge je ostvario uz najveća imena opernog svijeta poput Lea Nuccia, Placida Dominga, Ferrucia Furlanetta, Saioe Hernandez, Jorgea de Leona i druge. Usavršavao se uz poznate vokalne pedagoge.

Robert Batelić rođen je 1987. godine u Puli. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje stječe u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli. Maturirao je dva smjera: klavir (u klasi Marize Burić, prof.) i teorijski. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Ljubomira Gašparovića te stekao akademski naziv magistra klavira. Završio je i dvije godine studija Kompozicije s teorijom i upisao poslijediplomski specijalistički studij klavira, također na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Od listopada 2020. zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao umjetnički suradnik na odsjeku za solo pjevanje.

Koncert je organiziran u sastavu Istarske glazbene scene mladih uz pomoć Grada Pule, a pozdravne je riječi izrekla agilna organizatorica, inače poznata pijanistica i glazbena pedagoginja Vesna Ivanović Ocwirk.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum