Održana dva zanimljiva koncerta

PULSKI GLAZBENICI PULI: Prevladavala djela majstora romantizma

Latica Anić, violončelo i Krešimir Starčević, klavir imali su na repertoaru vrlo zanimljive kompozicije * Roko Matijević (klavir), nastupio je dva dana nakon navedenog dua

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Krešimir Starčević i Latica Anić

Krešimir Starčević i Latica Anić


Na ovogodišnjem, 23. festivalu komorne glazbe Pulski glazbenici Puli proteklih su dana održana dva zanimljiva koncerta.

Latica Anić, violončelo i Krešimir Starčević, klavir imali su na repertoaru vrlo zanimljive kompozicije.

Počelo je Schumannovim "Pet komada u narodnom tonu" za violončelo i klavir, op. 102 (1849.). Schumann je jedan od vodećih predstavnika glazbenog romantizma, no njegova djela nismo dosta dugo čuli na pulskim koncertima klasične glazbe, koji su tijekom proteklih mjeseci bili vrlo brojni. Središnji dio opusa ovoga skladatelja su klavirske skladbe i solo pjesme.

Da bi se nastavilo u bajkovitom tonu, tu je bila skladba Leoša Janačeka "Pohadka" (Bajka) za violončelo i klavir (1923.), također sa sanjarskim ugođajem, a nakon toga Boris Papandopulo i "Rapsodia concertante za violončelo i klavir" (1938.). Za kraj, izvedena je sonata čiji autor Sergej Prokofjev, a bila je to "Sonata za violončelo i klavir u C-duru, op. 119" (1939.), jednog od najpopularnijih i najznačajnijih skladatelja XX. stoljeća.

Latica Anić (Zagreb, 1994.) pobjednica je državnih i međunarodnih natjecanja, od kojih se među posljednjima izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom violončelističkom natjecanju u Liezenu te na Trećem hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika "Papandopulo u Zagrebu". U posljednje vrijeme ostvarila je zapažene nastupe komorne glazbe u Njemačkoj i Češkoj, muzicirajući s uglednim glazbenicima.

Krešimir Starčević (Zagreb, 1988.) također je višestruko nagrađivani pijanist, koji isto tako za sobom ima izvrsne nastupe u zemlji i inozemstvu.

Foto

Roko Matijević (klavir), nastupio je dva dana nakon navedenog dua, a skladatelji koji su činili njegov opus bili su Rahmanjinov, Haydn, Bach, Schumann i Chopin.

I ovaj je glazbenik pokazao vrlo predani nastup, a od samog početka školovanja postiže zapažene rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima gdje osvaja preko četrdeset prvih i posebnih nagrada. Od listopada 2021. student je u klasi prof. A. Madžara na Hochschule für Musik und Theater Hamburg.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini