POVRATNIČKA GODINA

ORGANUM HISTRIAE 21. Međunarodni orguljaški festival održat će se od 31. kolovoza do 6. rujna ORGULJAMA VRATITI PRIJESTOLJE KRALJICE INSTRUMENATA

| Autor: Priredila Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Orgulje tvrtke Eisenbarth iz Katedrale Uznesenja Marijinog u Puli

Nakon dvogodišnje stanke, ove godine Vedrana Koceić, direktorica Lifestylea d. o.o, ponovo pokreće projekt u ulozi suorganizatora, uz novog nositelja projekta, Pučko otvoreno učilište Buje, a uz savjetodavnu pomoć dipl. muzikologinje Valentine Badanjak Pintarić, te sinergijsku suradnju s novoosnovanom pulskom Udrugom za promoviranje i očuvanje orguljaške baštine Organum Histriae, čiji su mladi osnivači - predsjednica Elena Roce i dopredsjednik Krešimir Klarić - oboje magistri orgulja i strastveni zaljubljenici u kraljicu instrumenata

Ovogodišnji 21. Međunarodni orguljaški festival "Organum Histriae" održat će se u novom organizacijskom ustroju od 31. kolovoza do 6. rujna u Svetom Lovreču Pazenatičkom, Puli i Bujama. Festivalski tim čine Rosanna Bubola, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Buje (nositeljica projekta), Vedrana Koceić, direktorica Lifestyle d.o.o. (izvršna producentica), Elena Roce, predsjednica Udruge Organum Histriae (umjetničko-organološka voditeljica), Valentina Badanjak Pintarić (muzikološka savjetnica i producentica) i Krešimir Klarić, dopredsjednik Udruge Organum Histriae (umjetničko-organološki savjetnik i asistent produkcije).

Ususret Festivalu, o tome što donosi ovogodišnji "Organum Histriae" govore Elena Roce i Vedrana Koceić.

"Orgulje slove za kraljicu instrumenata. Kako to da je instrument, inače marginaliziran i nedovoljno poznat široj javnosti, stekao tako laskavu titulu? Kroz višestoljetni razvoj zapadnoeuropske umjetnosti i kršćanske kulture, jedini dozvoljeni instrument unutar sakralnih prostora, a koji su ujedno i smatrani žarištima glazbenog izričaja, bile su upravo orgulje. Njihova posebnost je u tome što do početka ''tvorničke proizvodnje'' nije postojao ''jedinstveni tip'', jednakog zvuka ili izgleda zbog čega možemo govoriti o unikatnim spomenicima kulture. Zbog te svoje posebnosti orgulje i dan danas privlače pozornost brojnih zaljubljenika u ovu vrstu kulturne baštine koja se sluša."

Upravo je na tim premisama objašnjavaju Elena Roce i Vedrana Koceić, davne 1998. godine tvrtka Lifestyle d.o.o. utemeljila te deset godina vodila izvršnu produkciju međunarodnog intersektorskog projekta "Organum Histriae" (prvih godina pod nazivom "Dani orgulja u Istri"). Podsjećaju i da je u razdoblju od 2008. do 2017. godine projekt ugovorno vodila tvrtka Identitet d.o.o., uz pauzu 2018. i 2019. godine. Ove godine Vedrana Koceić, direktorica Lifestylea d. o.o, ponovo pokreće projekt u ulozi suorganizatora, uz novog nositelja projekta, Pučko otvoreno učilište Buje, a uz savjetodavnu pomoć dipl. muzikologinje Valentine Badanjak Pintarić, te sinergijsku suradnju s novoosnovanom pulskom Udrugom za promoviranje i očuvanje orguljaške baštine Organum Histriae, čiji su mladi osnivači - predsjednica Elena Roce i dopredsjednik Krešimir Klarić - oboje magistri orgulja i strastveni zaljubljenici u kraljicu instrumenata.

- Kroz svoju povijest, projekt Organum Histriae je lobiranjem kroz brojne popratne sadržaje i inicijative, kao i kroz bienalno međunarodno orguljaško natjecanje "Andrija Motovunjanin", skrbio o očuvanju, kvalitetnoj brizi za povijesno vrijedne instrumente od kojih je nekoliko uspješno restaurirano čime se sačuvalo neprocjenjivo blago. Jednako važna misija projekta jest popularizacija orguljskog repertoara zbog čega je u posljednjih 20 godina u okviru festivalskog dijela projekta održan čitav niz programa koji su koketirali s drugim glazbenim žanrovima, poput jazza, folklorne ili suvremene glazbe, uz zadržavanje primjerenosti sakralnim prostorima u kojima su se izvodili, ističu Koceić i Roce.

Suglasne su i da će u umjetničkom svijetu 2020. godina definitivno ostati upamćena kao godina odgođenih koncertnih sezona, festivala i kulturnih događanja, no ističu da je za "Organum Histriae" ovo povratnička godina.

- Nakon dvogodišnje stanke, pričajući priču o orguljama u Istri projekt Organum Histriae i dalje je vođen prvotnom i temeljnom idejom vodiljom, a to je "vratiti orguljama prijestolje kraljice instrumenata i reinterpretirati ga u suvremenosti". Jedan od glavnih ciljeva je i promocija sjajnih umjetnika manje poznatih široj javnosti. Glazbena scena, a osobito u Hrvatskoj, bogata je mladim talentima koji često nemaju priliku pokazati svoje znanje i umijeće. Ne umanjujući značaj europskih i domaćih orguljaških legendi koje je istarska publika imala prilike upoznati kroz protekla dva desetljeća, Festival želi omogućiti budućim vrsnim interpretima da se okušaju u solističkim i komornim recitalima na povijesnim i recentnim instrumentima. Stoga se koncept ovogodišnjeg programa, ali i sama produkcija, baziraju upravo na dodanoj vrijednosti koju donose iskustvo i znanje s jedne, te mladenački zanos i novi duh s druge strane. Festivalska pozornica se kroz tjedan dana seli iz mjesta u mjesto te na taj način barem nakratko oživljava instrumente koji su nerijetko zaboravljeni i u ostatku godine prepušteni samotnoj tišini, kažu Koceić i Roce.

Najavljuju da će ovogodišnji festival biti svečano otvoren 31. kolovoza "Fanfarama" Anđelka Klobučara u Sv. Lovreču Pazenatičkom u romaničkoj Župnoj crkvi Sv. Martina.

- Tu se nalazi instrument genija venecijanskog orguljarstva Petra Nakića iz 1735. godine (restauriran 2013. godine), a ugledni ansambl Trio Seraphim otvorit će 21. izdanje Festivala. Inspirirani orguljama Petra Nakića, najznačajnijeg hrvatskoga graditelja orgulja, članovi Trija Seraphim - sopranistica Monika Cerovčec, trubač Vedran Kocelj i orguljaš Pavao Mašić - donose izabrane stranice glazbenih djela u kojima se ogleda božanska ljepota glazbe kako su je prepoznali, čuli i zapisali skladatelji poput H?ndela, Mozarta, Frescobaldija, Gounoda i drugih. Naravno, glavni pogled bit će usmjeren upravo na orgulje koje će orguljaš Pavao Mašić, inače dvostruki pobjednik našeg Međunarodnog orguljaškog natjecanja "Andrija Motovunjanin", prikazati u najboljem svjetlu, ističu Koceić i Roce.

Naglašavaju i da su se u okviru programa ovogodišnjeg izdanja Festivala željeli prisjetiti nedavno preminulog organologa, prof. Božidara Grge, veoma značajne osobe u Hrvatskoj kad je riječ o povijesnim orguljama, te velikog prijatelja projekta "Organum Histriae" od samog začetka.

- Kao nezaustavljivi entuzijast i veliki zaljubljenik u orguljašku i orguljarsku umjetnost kroz više desetljeća svog neumornog rada ostavio je velik i neizbrisiv trag. Nesebično je okupljao brojne mlade, širio svijest o značaju povijesnih instrumenata na ovim prostorima te je najveći naglasak stavljao na velikog Petra Nakića (don Pietro Nacchini), utemeljitelja dalmatinsko-venecijanske orguljarske škole. Upravo je prof. Grga zaslužan za otkrivanje pravog graditelja orgulja u Sv. Lovreču, danas jedinog funkcionalnog Nakićevog instrumenta u Istri. Njegov ''podmladak'', mladi hrvatski orguljaški entuzijasti rasuti širom svijeta danas nastavljaju njegovim stopama, a jedan od njih i u prijestolnici orguljaškog svijeta - Leipzigu. Ivo Mrvelj,

briljantan mladi improvizator i zaljubljenik u talijansku operu, svojim će recitalom 2. rujna odati počast prof. Grgi upravo u Sv. Lovreču, predstavljajući velike mogućnosti ovih iznimno vrijednih orgulja. Sat vremena šetnje Europom 17. i 18. stoljeća pružit će publici uvid u razne glazbene stilove od Purcella, preko Sweelincka i Bacha do neizostavnog Morandija čija glazba oduševljava svojom elegancijom i bezbrižnošću, kažu Roce i Koceić.

Naglašavaju i da su restaurirane orgulje Petra Nakića u Svetom Lovreču Pazenatičkom odličan primjer dobre prakse. Mlada orguljašica Vanna Piemonte redovito svira na misama, u liturgijskoj praksi, a na sastanku organizatora s načelnikom općine dr. sc. Markom Ljubešićem te župnikom don Ivanom Mlikotom 9. srpnja 2020. iskazan je i interes za intenzivnijom suradnjom, te zajedničkim osnivanjem istarskog muzeja orgulja, jedne od temeljnih ideja projekta "Organum Histriae".

- Iduća postaja festivala je Pula, točnije Katedrala Uznesenja Marijina koja tajne orgulja skriva još od 14. stoljeća, a možda i mnogo ranije. Danas se u njoj nalazi najmoderniji mehanički instrument u Istri, što omogućuje izvođenje mnogo šireg opsega orguljaškog repertoara. Punu snagu ovog instrumenta doživjet ćemo udruženim snagama četveroručnog i četveronožnog dua. U petak, 4. rujna Elena Roce i Krešimir Klarić, nedavno diplomirani orguljaši koji su svoju suradnju započeli još u studentskim danima (četveroručni duo, pjevačko-orguljaški duo, partnerstvo u vođenju udruge), kroz odabrane ''hitove'' pokazat će publici kako je za orkestar dovoljno - dvoje, kaže Koceić te najavljuje da nakon dvije večeri baroknih poslastica na red dolaze i kompozicije kasnijih razdoblja kroz koja se razvijao veliki glazbeni korpus - orkestar.

- Genijalan um poznatih skladatelja, od Mozarta do Dvor?ka i Klobučara, pratit ćemo u razvojnoj niti orkestracije i njezinoj vjernoj primjeni na transkripcije za orgulje četveroručno. Osim orkestralnih transkripcija, briljantni kompozitor i improvizator Klarić predstavit će umijeće veoma zahtjevne discipline improvizacije, kaže Koceić.

Festival će biti zatvoren u Bujama, u nedjelju 6. rujna, a završnica je u jutarnjem terminu posvećena mladim nadama te se organizira u suradnji s Srednjom glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova u Puli.

- Svečanu pjevanu prijepodnevnu misu zahvalnicu uveličat će Ansambl Organum Histriae kojeg čine: Patricia Žudetić-sopran, Vilma Grazia Žmak-mezzosopran, Mateo Škabić-tenor, Benjamin Šuran-bas, Letizia Ulika Roce-violina, Anamarija Bukovnik-violončelo). Ansambl je oformljen za potrebe Festivala, a primarna je zadaća promoviranje domaćih talenata. Riječ je o srednjoškolcima i studentima koji svojim pozitivnim djelovanjem i primjerom ''odgajaju'', educiraju mladu, buduću publiku i zaljubljenike u orgulje/nekomercijalnu glazbu općenito te na taj način udahnjuju nov život kulturi u Istri, kažu Koceić i Roce.

Kao krunu Festivala označili su završni koncert, koji "vraća u projekt prvu umjetničku ravnateljicu Festivala, orguljašicu Ljerku Očić uz oboista Branka Mihanovića". Ovi će uvaženi umjetnici pokazati kako zvuči višegodišnja sinergija oboe i orgulja u bujskoj župnoj crkvi sv. Servula, koju odlikuje impresivna akustika.

Jedan od najznačajnijih dragulja istarske unutrašnjosti, orgulje Nakićevog učenika Gaetana Callida, svojom toplom, veoma pijevnom, talijanskom intonacijom i briljantnim diskantom, omogućuje besprijekorno izvođenje baroknih solističkih orguljskih djela. Također, zbog izrazito ''blagog'' principala, koji sjajno imitira gudački ansambl, ovaj instrument nenametljivo podržava i prati ekspresivne i poetične solističke dionice, ističu Roce i Koceić.

Najavljuju i da je u planu, a sukladno epidemiološkoj situaciji, prirediti i izložbu "Dva desetljeća projekta Organum Histriae". Ova izložba "zamišljena kao mobilni timeline s prvom postajom u Bujama", a slijedi okrugli stol s temom "Orgulje i orguljaši u Porečkoj i Pulskoj biskupiji - Aktualna situacija i prijedlozi". U planove ubrajaju i online kviz "Koliko znamo o kraljici instrumenata?" u suradnji s istarskim kvizaškim facebook grupama. Također ističu i dugogodišnje nastojanje uvođenja istarskih kraljica instrumenata u kulturno-turističke itinerere, a to planiraju ostvariti predstavljanjem biciklističko-orguljaške ture "Organum Histriae" s agencijama koje već provode slične ture s poklonicima ciklo-turizma.

- Kroz prvi tjedan rujna istarske će orgulje barem nakratko preuzeti svoje prijestolje kraljice instrumenata, predstavljajući se na najbolje i najinteresantnije načine - solistički, komorno i kao pjevačka pratnja. Svaki posjetitelj može pronaći nešto za sebe, sat vremena putovanja u neko drugo stoljeće ili neki drugi kutak svijeta. Orgulje to jesu - vremenske kapsule, živi spomenici kulture, baština koja se sluša i podsjeća nas na neka druga i drugačija vremena, zaključuju Elena Roce i Vedrana Koceić.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom