ORGANUM HISTRIAE

NA DREVNIM ORGULJAMA U SVETOM LOVREČU PAZENATIČKOM: Koncert za glas, trubu i orgulje oduševio posjetitelje

| Autor: Luka JELAVIĆ
Ovacijama nagrađen nastup - Trio Seraphim nakon koncerta u Sv. Lovreču Pazenatičkom (Darko HRESTOVČAK)

Festival je otvorio koncertni nastup Tria Seraphim kojega čine sopranistica Monika Cerovčec, trubač, Vedran Kocelj i Pavao Mašić. Oni su svojom izvedbom u župnoj crkvi Svetog Lovre u Sv. Lovreču Pazenatičkom posjetiteljima dočarali mogućnosti drevnih orgulja graditelja Petra Nakića u toj crkvi iz 1735. godine, koje su restaurirane 2013. godine

Ovogodišnji, 21. međunarodni orguljaški festival Organum Histriae otvoren je preksinoć dobro posjećenim koncertom u župnoj crkvi Svetog Lovre u Sv. Lovreču Pazenatičkom, u jednoj od najstarijih istarskih romaničkih građevina, a priliku da otvore festival i najave još jedno izdanje vrijednog projekta na zaštiti, obnovi i revitalizaciji orgulja i orguljske glazbe u Istri imao je Trio Seraphim kojega čine sopranistica Monika Cerovčec, trubač, Vedran Kocelj i Pavao Mašić. Oni su svojom izvedbom posjetiteljima dočarali mogućnosti drevnih orgulja u toj crkvi iz 1735. godine, djelo velikog graditelja Petra Nakića. Orgulje su restaurirane 2013. godine.

Vrhunski glazbenici

Pavao Mašić je dobar poznavatelj istarskih orgulja, jer od studentskih dana redovito nastupa na festivalu Organum Histriae, u okviru kojega je osvojio i najviše nagrade na međunarodnim natjecanjima "Andrea Antico da Montona!" (Andrija Motovunjanin) 2004. i 2006. godine. Kao glavni orguljaš crkve sv. Marka u Zagrebu, Mašić nastavlja bogatu tradiciju sviranja orgulja koja se u toj povijesnoj crkvi kontinuirano bilježi još od 1359. godine. Usporedno djeluje u zvanju izvanrednog profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Redovito nastupa diljem Južne Amerike, Rusije, Europe i Izraela, a kvaliteta njegova umjetničkog djelovanja prepoznata je s više od 25 važnih inozemnih i domaćih nagrada, a uz ostale dobitnik je nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bachovom natjecanju orguljaša u Lausanni (2006.).

Vedran Kocelj je jedan od vodećih hrvatskih solista na trubi i solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a, diplomirao je trubu u Ljubljani kod Stanka Arnolda. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod Johna Wallacea, Bo Nilsona i Eda Carrola, a svirao je i u Orkestru mladih Gustav Mahler pod vodstvom Pierrea Bouleza. Često tražen za izvedbe repertoara od baroka do suvremene glazbe, redovito nastupa uz ansambl Cantus i Hrvatski barokni ansambl, Zagrebačke soliste, matični orkestar, kao i sve značajnije hrvatske i inozemne orkestre. Posljednjih 14 godina surađuje s orguljašem Pavlom Mašićem u izvedbama repertoara za trubu i orgulje.

Sopranistica Monika Cerovčec, solistica Zbora HRT i ansambla Antiphonus, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je studije glazbene kulture i solo pjevanja, te nastupala u raznim ulogama, za što je često osvajala prestižne nagrade. Pohađala je i majstorske tečajeve mnogih, svjetski poznatih pjevača, a zapaženi su njezini nastupi na području baroknog, ali i suvremenog repertoara. Na prvom ovogodišnjem koncertu festivala i projekta Organum Histriae Trio Seraphim posjetiteljima u drevnoj crkvi podario je niz odabranih djela velikih majstora orguljaške glazbe.

Fanfare za trubu i orgulje

Koncert i cijeli festival otvoren je skladbom "Fanfare za trubu i orgulje" Anđelka Klobučara, a nadahnut zvukom povijesnih orgulja program je nastavljen djelima Händela, Mozarta, Frescobaldija, Telemanna, Tostija, Gounoda u kojima se ogleda božanska ljepota glazbe kako su je prepoznali, čuli i zapisali skladatelji njihovog doba.

Riječi dobrodošlice uoči koncerta izrekao je vlč. Ivan Mlikota, župnik crkve sv. Martina biskupa u Sv. Lovreču Pazenatičkom. Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica je zahvalio suorganizatorima te istaknuo važnost projekta u okviru ciljeva Istarske županije. Vedrana Koceić je u ime suorganizatora, poduzeća Lifestyle, POU Buje i Udruge za promociju i očuvanje orgulja Organum Histriae pozdravila posjetitelje te zahvalila svima koji su omogućili da se ovogodišnje izdanje Festivala unatoč kriznim okolnostima realizira, dok je općinski načelnik Općine Sveti Lovreč Marko Ljubešić posebno naglasio važnost Nakićevih orgulja i samog festivala za Općinu te proglasio 21. Međunarodni festival Organum Histriae otvorenim.

Večeras koncert u pulskoj Katedrali

Koncert je oduševio prisutne posjetitelje u sutlovrečkoj crkvi, koji su nakon poziva na bis, izvođače nagradili dugotrajnim pljeskom.

- Uz fizičku toplinu, u crkvi se osjećala i posebna toplina, duhovna, koja se osjećala tijekom koncerta. Nakon neugodne tišine, orgulje su napokon oživjele i u ovom će tjednu zauzeti svoje mjesto kraljice instrumenata. Koncertom Trija Seraphim dostojanstveno je otvoren ovogodišnji festival, kombinacije glasa, trube i orgulja odvela nas je u razdoblje baroka kada su takvi sastavi bili pokazatelji moći i raskoši, rekla je predsjednica Udruge za promociju i očuvanje orgulja Organum Histriae Elena Roce.

Festival se nastavlja večeras u Katedrali Uznesenja Marijina u Puli, gdje će četveroručno na modernim, dvomanualnim orguljama graditelja Wolfganga Eisenbartha, koje su postavljene u katedralu 2002. godine svirati dvoje mladih glazbenika, orguljaša Elena Roce i Krešimir Klarić. Koncert počinje u 20 sati, ulaz je besplatan, a potrebno je doći ranije radi provedbe potrebnih mjera.

Zanimljiva povijest orgulja slavnog Petra Nakića

Orgulje u crkvi Sv. Martina imaju zanimljivu povijest, a tek je 2008. godine, nakon višegodišnjeg istraživanja tada zapuštenog instrumenta, potvrđeno da se radi o orguljama slavnog Petra Nakića (Pietro Nacchini), utemeljitelja mletačko – dalmatinske škole, iz 1735. godine. Orgulje uglavnom nisu doživjele veće preinake tijekom dvije ranije zabilježene restauracije (1881. i 1943.), da bi tek posljednja restauracija 2013. godine (Premiata Fabbrica Organi F. Zanin) vratila orgulje u stanje za potpunu uporabu. Identifikacija je bila podosta otežana, no stručnom opservacijom pojedinih segmenata naš veliki zaljubljenik u orgulje i organolog prof. Božidar Grga (1942. - 2019.) došao je do pozitivnog zaključka o graditelju, što je potvrdio i orguljar Francesco Zanin prilikom restauracije.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of