KAZALIŠTE ULYSSES

MALI BRIJUN I PUBLIKA VOLE SE U LJETNIM NOĆIMA: Tradicionalnim koncertom Šerbedžije i prijatelja otvorena 19. sezona

| Autor: Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ


Sve na ovom koncertu je tradicionalno. Mjesto radnje, vrijeme radnje i protagonisti s jedne i s druge strane pozornice

Devetnaesta sezona brijunskog kazališta Ulysses već tradicionalno je, kao i svake godine, otvorena na Malom Brijunu u Utvrdi Minor velikim koncertom Rade Šerbedžije i prijatelja.

Sve na ovom koncertu je tradicionalno. Mjesto radnje, vrijeme radnje i protagonisti s jedne i s druge strane pozornice. Veliki broj gledatelja koji dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, regije i šire iz godine u godinu pratiti ovaj koncert, i koji uvijek iznova uživaju u njemu, kao da su tu prvi put. Rade i prijatelji. Šarm s pozornice. Jedino meteorološka odrednica ljetne noći ovisi o višim silama. Kroz godine, bilo je tu svakakvih uvjeta, no nikada publika nije išla nezadovoljna. Ovoga je puta i vrijeme bilo naklonjeno poklonicima Šerbedžije i njegovih prijatelja.

Brzi ritmovi

„Vehni, vehni fijolica“, označila je početak ovog koncerta koji je trajao više od dva sata, a i nakon što je Rade otpjevao zadnju stvar, pa još jednu pjesmu nakon zadnje, publika ga nije puštala, tražila je još i još.

Početak koncerta bio je u znaku brzih ritmova, pa se tu „Barbara“ izvrsno uklopila, a Šerbedžija je bio posebno nadahnut prilikom izvedbe pjesme „Kosa boje maka“, gdje je i publika bila vrlo živahna, sve u ritmu glazbe, a Šerbedžiju i njegov neizostavni „Zapadni kolodvor“ privlačili su brzi ritmovi.

Najavio je on i premijeru, na rasporedu 29. srpnja, predstave „Tko se boji Virginie Woolf“, gdje glumi uz Katarinu Bistrović Darvaš. „Imam pjesmu za tebe“ je „stvar“ bez koje je ovaj tradicionalni koncert nezamisliv.

Sa Šerbedžijom na pozornici je nastupio i jedan od njegovih glavnih terhničara, Damir Ključević. Zatim se Rade prisjetio „Medeje“, predstave koja je bila na programu u drugoj sezoni Ulyssesa, daleke 2002. i gdje je, u režiji Lenke Udovički u naslovnoj ulozi glumila Mira Furlan. Tu je glumio i tada maleni dječak Buki iz Vodnjana, koji je sudjelovao i u „Pijanoj novembarskoj noći“. Sada je Buki nastupio i kao gost-glazbenik, uz ovacije publike i na veliko Šerbedžijino zadovoljstvo.

(Gotovo) svake godine Šerbedžija otpjeva i „Eleno“ uz jednu od svojih kćeri. Ovoga mu je puta pomogla kćerka Nina. Uslijedilo je malo romske glazbe, u nadahnutoj izvedbi, a potom su, ali samo vrlo kratko, pozornicu preuzeli u potpunosti dečki iz Zapadnog kolodvora svojom uigranom svirkom.

Gost večeri, Vlado Kreslin, također je bio vrlo nadahnut te pustio je da glazba progovori svojim univerzalnim jezikom. Njegov se nastup također iznimno dopao publici, sudeći po ovacijama.

Šerbedžija se potom prisjetio i svoga oca, koji je umro prije godinu i pol u 104. godini života. Nije izostala niti posveta Dušku Ljuštini, kao i svake godine, već tradicionalnom pjesmom „Lika“, što su uz Radu otpjevale i njegove kćerke Nina, Milica i Vanja. Kao solo pjevačica u nastavku je nastupila Milica Šerbedžija, koja je otpjevala i dvije svoje pjesme te pokazala pri tome vrlo dobre vokalne mogućnosti.

Nigel Osborne, nakon karijere pri edinburškoj glazbenoj akademiji, od 2001. godine neizostavni je član Ulyssesa. Putuje po svijetu i nastupa, te odlazi u mjesta gdje je potrebna ljubav, kako je rekao Šerbedžija. Radi to za djecu s posebnim potrebama, liječi ih glazbom. Stoga su on i njegovi glazbenici, volonteri iz cijeloga svijeta, pokazali nešto iz njihovog repertoara uz drevne afričke instrumente, te potom još nešto iz, kako su definirali, „brazilskog Balkana“.

Hommage Arsenu

Šerbedžija se prisjetio i vrlo emotivno Arsena Dedića, potom je zajedno s publikom pjevao i „Bella ciao“, zatim pjevao je opet s Kreslinom, pa pošto ih publika nije puštala, uslijedila je „Ne daj se Ines“. Budući da publika i dalje nije puštala glazbenike, pjevalo se još i još, sve do polaska broda put Fažane.

Iako se taj koncert održava već godinama, očito, sudeći po brojnoj publici i po entuzijazmu, aplauzima, plesu i pjevanju tijekom izvedbe, Šerbedžija i njegovi gosti znaju kako pridobiti publiku u ljetnim noćima Utvrde Minor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini