ORGANUM HISTRIAE

Koncertom u Motovunu počelo 23. izdanje festivala orguljske glazbe. Poticaj očuvanju kraljice instrumenata

Festival je pokrenut još 1998. godine i odvija se u sklopu dugoročnog intersektorskog projekta zaštite, obnove i revitalizacije orgulja u Istri, kao i popularizacije orguljske glazbe, s tendencijom partnerskog širenja na područje Slovenije i sjeverne Italije koje je bogato "baštinom koja se sluša" i slične je povijesno-umjetničke tradicije

| Autor: Luka JELAVIĆ
Elena Roce i Krešimir Klarić nastupaju u Motovunu (snimila Gordana KRIZMAN)

Elena Roce i Krešimir Klarić nastupaju u Motovunu (snimila Gordana KRIZMAN)


Jučer je koncertom talijanskog ansambla La Rossignol u crkvi svetog Stjepana počelo 23. izdanje Međunarodnog orguljskog festivala Organum Histriae. Festival je pokrenut još 1998. godine i odvija se u sklopu dugoročnog intersektorskog projekta zaštite, obnove i revitalizacije orgulja u Istri, kao i popularizacije orguljske glazbe, s tendencijom partnerskog širenja na područje Slovenije i sjeverne Italije koje je bogato "baštinom koja se sluša" i slične je povijesno-umjetničke tradicije.

Glavni cilj svih dosadašnjih i budućih aktivnosti je vratiti orguljama prijestolje kraljice instrumenata i reinterpretirati ga u suvremenosti.

Ovogodišnji koncertni program odvija se na tri prošlogodišnje i jednoj novoj lokaciji. Naime, kao i lani, oživjet će zvuci orgulja Gaetana Callida iz 1791. godine u prekrasnoj baroknoj župnoj crkvi sv. Servula u Bujama, zatim orgulje kultnoga graditelja Petra Nakića iz 1735. godine u župnoj crkvi sv. Martina u Sv. Lovreču Pazenatičkom, te za sada najveće funkcionalne istarske orgulje Eisenbarth iz 2001. godine u pulskoj Katedrali Uznesenja Marijina. Čak dva koncerta bit će održana u Motovunu, u dvije crkve.

U crkvi Blažene Djevice Marije od Servita privremeno se nalaze vrijedne orgulje Gaetana Callida iz 1797. godine, koje su tu premještene zbog lošeg stanja pjevališta i planirane kompletne restauracije župne crkve sv. Stjepana. Vrijeme prolazi, a vrijedne orgulje su i dalje izvan crkve sv. Stjepana.

- Upravo iz tog razloga, stavljajući naglasak i poticaj povratka orgulja u matičnu crkvu, koncertni program ovogodišnjeg festivala započeo je u motovunskoj župnoj crkvi sv. Stjepana. S početkom u 20 sati nastupio je talijanski sastav La Rossignol, ansambl specijaliziran za izvođenje rane glazbe i plesa, a bavi se i proučavanjem povijesnih izvora, organologije i ikonografije još od 1987. godine. Ansambl ostvaruje svoj umjetnički rad gostujući na vrhunskim festivalima širom svijeta. Ansambl je snimio više od 20 nosača zvuka rane glazbe. Inače, priče o motovunskim, bujskim i brojnim drugim istarskim orguljama zasigurno će biti vrlo zanimljive posjetiteljima naših koncerata te svim ljubiteljima baštine, a opširne tekstove o svim festivalskim instrumentima, o orguljama u Istri, svim umjetnicima i programima posjetitelji mogu pronaći i na našoj službenoj internetskoj stranici, najavljuje Elena Roce, predsjednica Udruge za promicanje i očuvanje orguljaške baštine Organum Histriae iz Pule, udruge koja uz Općinu Sveti Lovreč organizira ovogodišnji festival orguljske glazbe.

Festival se nakon otvaranja u Motovunu seli u Sveti Lovreč Pazenatički, gdje će u utorak u župnoj crkvi svetog Martina, na orguljama velikog graditelja Petra Nakića iz 18. stoljeća prigodni program izvesti slovenska orguljašica Renata Bauer. Večer kasnije, ljubitelji orguljske glazbe okupit će se u bujskoj župnoj crkvi svetog Servula, gdje će vrijednosti orgulja graditelja Gaetana Callida iskušati španjolski orguljaš Daniel Salvador nudeći posjetiteljima zanimljiv program.

U četvrtak, prvog dana rujna, festival se vraća u Motovun, sada u crkvu Blažene Djevice Marije od Servita gdje će na privremeno smještenim orguljama iz župne crkve svirati Krešimir Klarić, dok će svoje pjevačko (ali i orguljsko) umijeće pokazati Elena Roce na zajedničkom koncertu pod nazivom "Budi hvaljeno po sve vrime". Koncertni program završava 2. rujna u Puli, u katedrali nastupaju oratorijski zbor crkve sv. Marka iz Zagreba, Festivalski komorni orkestar, Ansambl mladih istarskih glazbenika Organum Histriae, uz ravnanje Jurice Petra Petrača. Svi koncerti počinju u 20 sati.

Međunarodni orguljski festival Organum Histriae i ove će godine imati popratni program, a dio tog programa je nastup Oratorijskog zbora crkve sv. Marka iz Zagreba u nedjelju, 4. rujna, u rovinjskoj crkvi svete Eufemije, gdje će s početkom u 10.30 sati biti održana pjevana misa zahvalnica toj svetici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of