VEČERAS OTVORENJE SEZONE

KONCERTI U EUFRAZIJANI: Osam koncerata renomiranih umjetnika

| Autor: Aleta BRATTONI
Hrvatski gitarski kvartet

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, ljetnu sezonu klasične glazbe u 21 sat započet će nagrađivani Hrvatski gitarski kvartet, a nastupaju priznati gitaristi Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić

Od večeras kreće 59. izdanje Koncerata u Eufrazijani, čiji kontinuitet niti ovoga ljeta neće biti narušen, pa će posjetitelji tako od srpnja do rujna uživati u osam izvedbi istaknutih hrvatskih i svjetskih klasičnih glazbenika.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, ljetnu sezonu klasične glazbe u 21 sat započet će nagrađivani Hrvatski gitarski kvartet, a nastupaju priznati gitaristi Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić.

Dugovječni festival

Kvartet je okupljen 2016. godine, da bi već sljedeće godine osvojio nagradu Orlando za najbolji koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama. Jedan od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj kvartet će tako otvoriti uz raznolik repertoar i neizostavne Vivaldijeve skladbe.

Nakon toga, bazilika će svoja vrata otvoriti već sljedećeg petka, 10. srpnja, kada će nastupiti osebujan duo makedonskog klarinetista Gorana Bojčevskog i slovenskog pijanista Jana Severa. Uz klasične skladbe duo izvodi i autorske skladbe te obrade klasičnih skladatelja s potpisom Bojčevskog.

Nadalje, u Poreč će se 17. srpnja ponovno vratiti hrvatska pjevačka diva Radojka Šverko koja će, uz pijanista Vladimira Babina, nastupati sa svojim sakralnim repertoarom.

U petak, 31. srpnja, u suradnji s Umjetničkom školom Poreč, publici Eufrazijane predstavit će se mlada i uspješna Lana Genc, Porinom nagrađena pijanistica. Za tu je prigodu pripremila repertoar Ivane Kiš, suvremene hrvatske skladateljice.

Sljedeći koncert, zakazan za 7. kolovoz, organiziran je u dugogodišnjoj i plodonosnoj suradnji sa zagrebačkim Austrijskim kulturnim forumom. Ove je godine na programu bečki Selini Quartet, a čine ga gudačice ukrajinskog, poljskog i grčkog podrijetla, koje su održale brojne uspješne koncerte i osvojile međunarodne nagrade.

Polaznici Ljetne škole gitare Rhapsody guitar, pod vodstvom profesora Xhevdeta Sahatxhije, već će tradicionalno razigrati porečku sezonu klasične glazbe i to u utorak, 25. kolovoza.

Nakon njih, 28. kolovoza, u programu je puhački kvintet Simply Brass u sastavu Tomica Rukljić i Rudolf Homen na trubi, Nikola Zver na rogu, Alan Bošnjak na trombonu te Željko Kertez na tubi.

Dogodine jubilej

Koncerte će u rujnu zaključiti domaće zvijezde svjetskog glasa, violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Terezija Cukrov. U svom drugom zajedničkom nastupu u Eufrazijani duo priprema izražajne i uvjerljive izvedbe Beethovenovih, Debussyjevih i Brahmsovih skladbi te time 11. rujna zatvara sezonu ususret okrugloj 60. obljetnici održavanja Koncerata u Eufrazijani.

Svi koncerti počinju u 21 sat i dostupni su uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta od 20 sati. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan.

Koncerti se odvijaju u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of