Treća Međunarodna ljetna orguljaška akademija

Koncerti i predavanja u čast kraljici instrumenata. Prvi koncert večeras u pulskoj katedrali

| Autor: Mladen RADIĆ
(Foto: Arhiva)

(Foto: Arhiva)


Jučer ujutro predavanjem mag. mus. Marka Đurakića, povjerenika za orgulje pri Bjelovarsko-križevačkoj županiji na temu "Tipologija orgulja Sjeverne Hrvatske i uloga crkvenih vlasti u zaštiti i revitalizaciji orguljskog fonda" krenula je 3. međunarodna Ljetna orguljaška akademija koju organizira udruga Ars Musica za studente, profesore orguljske, ali i glazbe općenito, uz sedam online predavanja i tri koncerta renomiranih umjetnika.

Prvi koncert je na redu večeras u 20 sati u pulskoj katedrali gdje će se održati i ostali koncerti u isto vrijeme uz slobodan ulaz. Večeras nastupaju pjevačica i orguljašica Elena Roce i orguljaš Eduard Kancelar, oboje iz Pule. Sutra nastupa Edmund Andler-Borić, a u utorak svirat će Egon Mihajlovič.

- Cijela Istra je domaćin instrumentima koji su povijesna baština, odgovara koordinatorica projekata Katarina Penzar o razlogu odabira Pule, dok je njen suprug Mario Penzar voditelj projekta, a 15 je godina bio umjetnički ravnatelj Organum Histriae koji sada vode njegovi bivši studenti. Kako kaže Katarina Penzar, Pula i Istra ostale su im u lijepom sjećanju. "Uvijek se rado vraćamo ovdje i ovo podneblje ima svoju tradiciju koju bi šteta bilo ne nastaviti", smatra ona.

Ipak, zašto bi nekoga, laika koji o tome nije učio, zanimale orgulje, zašto su one toliko važne da u Istri imamo dva događaja posvećena njima? "Svaki laik koji uđe u katedralu, a mnogi će pročitati ovu najavu ili samo šetati se i naići, osjetit će sam taj zvuk i pompozan dojam tog instrumenta kada ga se pogleda, s tim kositrenim sviralama, to bogatstvo zvuka... Orgulje s razlogom nose naslov kraljice instrumenata jer mogu zamijeniti cijeli orkestar i ne služiti samo za bogoslužje. Taj instrument velikog obima i njegov izgled te svečani, pompozni zvuk svakog ostavlja bez daha. Iz dana u dan, što više ljudi dolazi u kontakt s orguljama to više publike ovaj instrument privlači, ističe Penzar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum