KONCERT

Južnočeška filharmonija večeras u Pazinu, u utorak u Bujama

| Autor: Glas Istre
Južnočeška filharmonija

Južnočeška filharmonija


U velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma danas u 20 sati, ugostit će Južnočešku filharmoniju pod ravnanjem dirigenta Mirana Vaupotića. Filharmoniji će se pridružiti Charlene Farrugia Božac (glasovir) i Franko Božac (harmonika). Ulaz na koncert je besplatan.

Južnočeška filharmonija, sa sjedištem u Českim Budejovicama, utemeljena je 1981. godine. Njezin prvotni naziv bio je Južnočeški državni orkestar. Osnivanje orkestra vezuje se uz ime poznatoga češkog dirigenta i violončelista Jaroslava Vodňanskog. Nakon njega šefovi dirigenti bili su Ondřej Kukal, Břetislav Novotný, Jaroslav Křeček, Stanislav Vavřínek i znameniti violinist i dirigent Jan Talich. Od 2021. godine šef dirigent Južnočeške filharmonije je Miran Vaupotić.

Osim izvedbi djela klasične glazbe pisanih za orkestar standardne veličine, ali i za manje koncertne dvorane, Filharmonija sve više pozornosti poklanja suvremenom trendu povezivanja različitih žanrova i otkrivanju novih mogućnosti interpretacije i predstavljanja glazbe te sustavno teži unapređenju svih svojih kvaliteta. Većina članova orkestra su mladi, ambiciozni, vješti i perspektivni glazbenici koji cijene mogućnost suradnje s prominentnim dirigentima i solistima.

Južnočeška filharmonija nastoji zadržati željeni interes postojećih pretplatnika, no istovremeno je usredotočena i na mlađu publiku te želi proširiti krug slušatelja na žitelje južne Češke koji su do sada bili više-manje nezainteresirani za klasičnu glazbu ili im je ona bila nedostupna.

Nakon današnjeg gostovanju u Pazinu, ovaj sastav će nastupiti u utorak, 6. rujna, u 20 sati u Župnoj Crkvi sv. Servula u Bujama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini