PAKET MJERA COVID-19

IMPALA: Krizni plan u deset točaka i poziv na hitnu akciju za pomoć umjetnicima, izvođačima i autorima

| Autor: Mladen RADIĆ
Nekad koncertna svakodnevnica, a danas nezamisliva slika (Dejan ŠTIFANIĆ)

Nekad koncertna svakodnevnica, a danas nezamisliva slika (Dejan ŠTIFANIĆ)


U deset točaka između ostalog traži se da svaka država pristupi donošenju cjelovitog plana s ključnim mjerama kao što su zaštita prihoda proizašlih iz samostalne djelatnosti, pomoć samozaposlenima koji su ostali bez vlastitog prihoda, freelance radnicima, potpora za plaće malih kompanija, pristup zajmovima bez kamata, porezne olakšice za kompanije, obustava/odgoda kod plaćanja poreza i drugih davanja, smanjenje PDV-a…

Impala je neprofitna organizacija koja je osnovana kako bi pomogla europskim nezavisnim diskografskim kućama da se promoviraju, a sada je njena Covid-19 radna grupa objavila paket od deset preporučenih mjera tražeći hitnu akciju na razini Europske unije, nacionalnom i nivou sektora kulture i kreativnih industrija, a kako bi se utjecaj krize uzrokovane Covid-19 pandemijom smanjio na najmanju moguću mjeru.

Cilj - očuvati izvor egzistencije

Kako kažu u Impali, cilj je očuvati izvor egzistencije umjetnicima, izvođačima, autorima, samozaposlenim pojedincima, kao i omogućiti nezavisnim kompanijama da ostanu u poslu, te da nastave investirati. Europski kulturni i kreativni sektor generira 4,4 posto ukupnog BDP-a Europske unije i više od 12 milijuna stalnih poslova. Raznolikost je snaga ovih sektora, ali istovremeno i njihova ranjivost u vremenima kriza.

"Ovdje su na kocki poslovi, kreativnost i kulturna raznolikost. Koordinacija je vrlo važna jer EU i nacionalne vlade reagiraju na različite načine i u različitom obimu. Glazba i kultura moraju biti priznati kao jedan od prioriteta. Impalin plan za krizu traži od EU da nadgleda nacionalne mjere i osigura minimalni nivo podrške i financijskih poticaja u cijeloj Europi koji će potaknuti rast nakon krize", kažu u organizaciji koja također poziva velike kompanije na digitalnom tržištu glazbe, kolektivna društva i medije da usvoje i provedu posebne mjere koje će pomoći glazbenom sektoru da prebrodi krizu.

Smatraju da će solidarnost će stvoriti nove prilike i partnerstva koja će, nadamo se, imati pozitivan utjecaj na sektor i nakon krize. Temelji akcije su koordinacija, nacionalni planovi, mjere EU, inicijative unutar sektora i mapiranje.

Među deset točaka između ostalog traži se da svaka država pristupi donošenju cjelovitog plana s ključnim mjerama kao što su zaštita prihoda proizašlih iz samostalne djelatnosti, pomoć samozaposlenima koji su ostali bez vlastitog prihoda, freelance radnicima, potpora za plaće malih kompanija, pristup zajmovima bez kamata, porezne olakšice za kompanije, obustava/odgoda kod plaćanja poreza i drugih davanja, smanjenje PDV-a, niže kamatne bankovne stope i fiskalni poticaji kojima će se potaknuti ulaganja nakon što završi kriza. Dalje traže da nacionalni financijski paket potpora mora odmah biti pokrenut za teško pogođene sektore kao što je glazbena industrija, a uz to PDV se treba ukinuti na sva kulturna dobra i usluge.

Osnivanje kriznog fonda

Na razini EU traže da iznos zajmova EU za kulturni i kreativni sektor treba utrostručiti, te sa sto posto jamčevine promovirati nacionalno kreditiranje, budući da je trenutni nivo garancije 75 posto. Budući da je kulturni sektor među prvima koji je pogođen, traže osnivanje posebnog kriznog fonda za manje kompanije da im pruži nepovratnu financijsku potporu i zajmove bez kamata, zajedno s drugim mjerama kao što su dopuštanje državama članicama oslobađanje od obaveze plaćanja PDV-a, na kulturna dobra i usluge, te pružanje poticaja za novi rast u sektoru, kada prođe kriza.

Smatraju i da bi opći EU fond pokrenut da odgovori na ovu krizu trebao biti dostupan i kulturnom sektoru, svi EU projekti koji ovise o eventima se automatski trebaju pomaknuti i kašnjenja u izvještavanju se trebaju opravdano prihvatiti. Ujedno drže i da bi sva kolektivna društva trebala osnovati krizni fond i za producente i izvođače, jednako kao i za izdavače i autore te omogućiti pristup avansima, svim članovima jednako kao i mogućnost zajmova bez ikakvih kamata.

Smatraju i da bi glazbeni servisi i platforme, trebali biti propisno licencirani, treba se uvesti krizni fond za male kompanije, brže procesuirati plaćanje prema vlasnicima prava, ustupiti nešto veći postotak od dogovorenog vlasnicima prava, omogućiti plaćanje avansa svim vlasnicima prava kojima su trenutno potrebni, podržavati lokalnu glazbenu scenu i lokalne izvođače s lokalnim playlistama i lokalnim kampanjama na društvenim mrežama.

Ujedinjeni i solidarni

Na kraju računaju i na potpore nacionalnih medija pa kažu da radiostanice i drugi mediji, trebaju pojačano promovirati lokalnu glazbu i izvođače i autore i staviti veći naglasak na nezavisne izvođače, te promovirati nova lokalna izdanja jednako kao i lokalne kampanje na društvenim mrežama.

- Ovo je poziv na hitnu akciju. Mali poduzetnici, kompanije, izvođači, freelanceri i svi drugi usko vezani uz sektor trebaju podršku. Ujedinjeni pristup cijele Europe je od vitalnog značaja. Poticaji koji će potaknuti novi rast su također dio ovog plana. Nitko ne smije ostati zaboravljen, poručila je izvršna direktorica Impale Helen Smith.

S tim u vezi javio se i Dario Draštata, predsjednik Runde (Regionalne udruge nezavisnih diskografa za Balkan) i član Impaline Covid-19 radne grupe koji kaže da je važno ujediniti sve dionike u sektoru glazbe, s ostalima u sektorima kulture i kreativnih industrija kako bi zajedničkom strategijom i pristupom pomogli svima koji su svojim radom i poslovanjem egzistencijalno vezani uz njih.

- U krizi moramo biti ujedinjeni i solidarni da bismo zajednički pronašli najbolja rješenja da ju preživimo i izađemo sa što manje štete. Razmjena informacija i iskustava između pojedinih teritorija, te krovni pristup od strane EU, nužni su za kreiranje i koordiniranje svih akcija i mjera, poručuje Draštata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum