FESTIVAL AMATERSKOG KULTURNOG STVARALAŠTVA

FAKS: Manifestacija koja promiče ljubav prema pjevanju i životnim vrijednostima

Sveukupno je na festivalu sudjelovalo više od 600 pjevača iz Hrvatske (zborovi Val, Kap, Lavanda, Korona, Koralisti sv. Franje, klapa Teranke, Zbor umjetničke škole Poreč, Zbor glazbene škole Rovinj, Zbor Roženice iz Pazina) Italije (Coro Monte Vianaol, Cor de vocali, Melicus, Fior di Roccia, Il coro polifonico di Trichiana, Coro Citta' di Morbegno) Slovenije (VITA Lendava, MOPZ Maj, MEPZ Lipnica, MEPZ Revoz), Češke (The Czech Boys Choir Boni Pereri) i Mađarske (Cantemus Boys Choir, AcapellArt Singers)

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Odličnim timskim radom pomiču se sve granice

Odličnim timskim radom pomiču se sve granice


Nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, FAKS festival – Festival amaterskog kulturnog stvaralaštva u Vrsaru, ove se godine vratio u punom sjaju. O dojmovima FAKS-a upitali smo najzaslužniju osobu koja je festival dovela u Istru, direktoricu Ines Kovačić Drndić.

Puno prijavljenih zborova

– Zbog izuzetno velikog broja prijavljenih zborova Udruga Ars Cultura je u suradnji s tvrtkom Maistra te partnerima turističkim zajednicama Vrsara, Rovinja te TZ središnje Istre, POU Pazin, POU Poreč i mješovitim zborom Roženice iz Pazina, realizirala u Vrsaru, Rovinju, Pazinu i Poreču dva dijela istog festivala, tako da je na prvom sudjelovalo deset zborova, a na drugom novih 12 zborova. Sveukupno je na festivalu sudjelovalo više od 600 pjevača iz Hrvatske (zborovi Val, Kap, Lavanda, Korona, Koralisti sv. Franje, Teranke, Zbor umjetničke škole Poreč, Zbor glazbene škole Rovinj, Zbor Roženice iz Pazina) Italije (Coro Monte Vianaol, Cor de vocali, Melicus, Fior di Roccia, Il coro polifonico di Trichiana, Coro Citta' di Morbegno) Slovenije (VITA Lendava, MOPZ Maj, MEPZ Lipnica, MEPZ Revoz), Češke (The Czech Boys Choir Boni Pereri) i Mađarske (Cantemus Boys Choir, AcapellArt Singers).

Foto

Festival nije natjecateljskog karaktera, već je njegov moto promicanje ljubavi prema zborskom pjevanju i životnih vrijednosti kao što su multikulturalnost, međugeneracijska solidarnost, prijateljstvo i uzajamno poštovanje. On je važan i značajan događaj za sve sudionike jer im omogućuje razmjenu znanja i vještina u prijateljskom okruženju bez natjecanja. Sudionici prezentiraju svoje tradicionalne pjesme u duhu promocije kulturne baštine, prema smjernicama EU-a, te je kao takav prepoznat i uvršten u popis Europske asocijacije festivala "Europa for Festivals, Festivals foR Europa" (EFFE) i u njihov službeni vodič europskih festivala za 2022/2023. godinu.

Univerzalan jezik glazbe

Riječ je o platformi međunarodnih festivala koji su iznimno predani umjetnosti u zajednici u kojoj djeluju. Program ovogodišnjeg FAKS-a trajao je u dva navrata po četiri dana, pri čemu su sudionici muzicirali na devet koncerata na različitim lokacijama i iskusili ljepotu zajedničkog pjevanja kad su na vokalnoj radionici naučili istarsku svečanu himnu "Krasna zemljo Istro mila" koju su nakon toga zajednički izveli u Rovinju ispred crkve sv. Fume, te prekrasni odlomak "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla "Jalta, Jalta" Alfija Kabilja, čime je festival dokazao da je jezik glazbe univerzalan, jednostavan i da ga svatko razumije.

Foto

Održali smo i vokalne radionice na kojima su osim mene sudjelovale i ostale pedagoginje i dirigentice zborova, Elisa Luppi iz Italije te Doris Kovačić iz Rijeke. Na festivalu smo dokazali da se odličnim timskim radom pomiču sve granice i da smo ostvarili sve planirano, čak i više od toga. Bilo je prekrasno čuti zborove iz različitih krajeva Europe kako pjevaju na hrvatskom jeziku, uz puno emocija. To ćemo pamtiti dugo i mi u organizaciji i sami sudionici festivala jer su pjesma, glazba i ples kulturni elementi mira i jedinstva među narodima i predstavljaju onu ljepotu koja će, citirajući Dostojevskog, spasiti svijet. Veselimo se 8. izdanju FAKS-a sljedeće godine, rekla je Ines Kovačić Drndić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini