U CRKVI SV. SILVESTRA U KANFANARU

DANAS U 16.30 POČINJE DVIGRAD FESTIVAL Talijanski ansambl Centotrecento - užitak za glazbene sladokusce!

| Autor: Zoran ANGELESKI
Arhiva/Ilustracija

Koncertom "Sacra Spina - Sveti trn" talijanskog ansambla Centotrecento danas u 16.30 u crkvi sv. Silvestra u Kanfanaru počinje ovogodišnje 18. izdanje Dvigrad festivala, međunarodnog festivala koji, još uvijek jedini, prezentira isključivo ranu glazbu.

Festival se nastavlja sutra također u ovoj kanfanarskoj crkvi u 19.30 sati, kada će talijanski ansambl Anonima Frottololisti izvesti "Volgi gli ochi", Laudi e devozione popolare tra Medioevo e Umanesimo".

Pod umjetničkim ravnanjem utemeljitelja festivala prof. Alojzija Prosolija, festivalske programe koji se kontinuirano izvode već 17 godina, obilježili su upečatljive kreativne i umjetnički snažne interpretacije.

Dvigradski festival već godinama ima dva visoka pokroviteljstva - predsjednika Republike Hrvatske i Papinskog instituta za sakralnu glazbu iz Rima, festival je još uvijek jedini festival u Hrvatskoj na kojem se mogu čuti zvukovi najranijih razdoblja, uključujući i povijesno opravdani rani barok.

Naime, u srednjovjekovnom kaštelu Dvigrad, čije je ime u nazivu festivala, grad je prestao biti gradom napuštanjem stanovnika s prestankom razdoblja ranoga baroka. Prema riječima prof. Prosolija, ovaj festival stoga Dvigradu u čast, tom srednjovjekovnom gradu-utvrdi (napuštenom 1650.) donosi i daruje publici duh glazbe proteklih stoljeća, pa i one s kraja prvog tisućljeća.

Nakon današnjeg i sutrašnjeg koncerta, festival se nastavlja idućeg tjedna, u utorak 11. kolovoza u 19.30 sati u istoj kanfanarskoj crkvi, gdje će Hrvatski sakralni trio (koji čine sopranistica Klasja Modrušan, alt Nataša Antoniazzo i orguljašica Josipa Leko, uz Antona Medena i njegove govorne interpretacije Dvegrajskih postaja križnog puta) izvest će 'Pasiju opjevanu s obje strane Jadrana', 'Koji čovjek ne bi plak'o', korizmene i Uskrsne pjesme.

Festival će se zaključiti dvama koncertima u rujnu. Ansambl Responsorium izvest će 12. rujna u 19 sati u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije u Raklju "Fabulae Cantus", sonate i simfonije Francesca Uspera i njegovih suvremenika.

Dan kasnije, zadnjeg festivalskog dana 13. rujna u crkvi sv. Silvestra u Kanfanaru u 17 sati švicarski ansambl Lucidarium izvest će "Iter hierosolymitanum - la via per gerusalemme - Židov i kršćanin u doba križarskih ratova (1095.-1291)"

Organizatori su uvjereni da će ovi ansambli i njihova koncertna predstavljanja hrvatske i svjetske baštine, bez obzira na pandemiju Covid 19, sigurno privući vjernu publiku na prostor negdašnjeg Dvigrada, kojemu zagrebačka udruga Prosoli - Sveta glazba već 18 godina posvećuje onodobnu glazbu, kulturu, običaje i obrede kojima su preci današnjih Dvegrajca - zahvalni Bogu za život na tom svetom tlu - slavili život živeći po svom i na svom.

Magičnost arhaičnih tonova, upečatljivost glazbeno scenskih programa, mističnost glazbene molitve, pučkih i svjetovnih napjeva, snaga same instrumentalne glazbe i riječ sama, oduzet će dah posjetiteljima, a publiku obogatiti drevnom glazbom, ističe u najavi umjetnički ravnatelj festivala prof. Alojzije Prosoli.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini