KAŠTELIRU ZA VALENTINOVO

Blagdan zaštitnika župe obilježen glazbenim susretom: PJEVAČI I PLESAČI ODUŠEVILI KAŠTELIRSKU PUBLIKU

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ


Na ovoj zanimljivoj glazbenoj večeri predstavljen je širok raspon glazbenih stilova i žanrova, a oduševljena publika u ispunjenom kaštelirskom Domu pratila je svoje omiljene izvođače iz susjedstva ritmičkim pljeskanjem, zajedničkim pjevanjem i srdačnim nagradnim aplauzima

Prije jedanaest godina u Kašteliru je utemeljeno valentinovsko glazbeno druženje zborova, klapa i vokalnih skupina zapadne i sjeverozapadne Istre kao prateći program tadašnje lokalne smotre vina i maslinovih ulja.

Vinsko-uljarska smotra je u međuvremenu usahnula (ali ovdašnja obnovljena poljoprivredna udruga Vitis najavljuje njezino ponovno pokretanje), no glazbeno druženje pod nazivom "Kašteliru za Valentinovo" uspješno se održalo sve do svog jedanaestog izdanja koje je u subotu u kaštelirskom društvenom domu okupilo osam glazbenih skupina iz Kaštelira, Vrsara, Momjana, Dajle, Poreča, Tara, Labinci i Buzeta.

Raspjevano Valentinovo u Kašteliru nije posvećeno samo Danu zaljubljenih, već i blagdanu zaštitnika kaštelirske župe, sv. Valentina. Tako je sasvim prigodno program otvoren nastupom zbora župe sv. Kuzme i Damjana u Kašteliru pod ravnanjem Pina Ružića, koji je izveo "Pjesmu svetom Valentinu" koju je baš za njih napisao i skladao vlč. Marijan Bartolić.

Nastup plesača KUD-a Dajla

Uslijedio je nastup ženskog pjevačkog zbora Mendule iz Vrsara, kojim je dirigirao Tomo Njegovan. Ovaj se zbor predstavio zanimljivim zborskim obradama pop-hitova Parnog valjka i Novih fosila, te evergrinom "Neka cijeli ovaj svijet" iz mjuzikla "Jalta, Jalta" Alfija Kabilja. Izborom lepršavih talijanskih zabavnih pjesama zatim se predstavila vokalna skupina Evergreen Zajednice Talijana Momjan, koju vodi Cristina Benolić.

Po prvi put je program priredbe "Kašteliru za Valentinovo" obogaćen i plesom, odnosno nastupom plesača KUD-a Dajla, koji su izveli nekoliko tradicijskih plesova sjeverozapadne Istre i jedan dojmljiv balun. Slijedio je nastup najiskusnije pjevačke skupine u ovogodišnjem programu, Mješovitog pjevačkog zbora Joakim Rakovac iz Poreča kojim dirigira Đeni Dekleva Radaković. Njihov je program bio također složen od zborskih obrada popularnih evergrina, od pjesama "Cetina" i "Vela Luka", preko eurovizijskog hita "Jedan dan" Đele Jusića pa do popularne skladbe Nella Milottija "In vino veritas".

Druženje uz Trio Lipa

Iz susjednog Tara na kaštelirskom Valentinovu nastupila je vokalna skupina I barcaioli iz Tara koju vodi Denis Jugovac Mikatović također s nekoliko popularnih talijanskih i hrvatskih pjesama, nakon čega je s plesnim glazbenim intermezzom nastupio Trio Lipa Slovenskog kulturnog društva Lipa iz Buzeta. Završnica koncerta pripala je također domaćinima, vokalnoj skupini Nigrignanum Zajednice Talijana Labinci koja je pod ravnanjem Diane Bernobić Sirotić svoj nastup započela narodnom pjesmom "L'uva fogarina", nastavila sa "Zorom bilom" i talijanskim evergrinom "La prima cosa bella", te tematski zaključila i svoj nastup i cijeli koncert popularnim hitom "Bilo je to na Valentinovo".

Na ovoj zanimljivoj glazbenoj večeri predstavljen je širok raspon glazbenih stilova i žanrova, a oduševljena publika u ispunjenom kaštelirskom Domu pratila je svoje omiljene izvođače iz susjedstva ritmičkim pljeskanjem, zajedničkim pjevanjem i srdačnim nagradnim aplauzima. Nakon službenog dijela programa druženje je nastavljeno domjenkom i plesom uz Trio Lipa, a omiljena glazbena manifestacija ovog dijela Istre uspješno je ušla u drugu deceniju svoje tradicije.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater