NEKOLIKO KONCERATA

BaRoMus Festival: Terezija Cukrov - fortepiano i sjajan Kvartet Papandopulo

U Rovinju je Cukrov je nastupila na vlastitom instrumentu, replici fortepiana Stain iz cca. 1780. izrađenog u Nizozemskoj, a njen je rovinjski nastup ujedno bila i inauguracija ovog instrumenta u Hrvatskoj

| Autor: Glas Istre
Nastup Kvarteta Papandopulo

Nastup Kvarteta Papandopulo


Na četvrtoj koncertnoj večeri 8. BaRoMus Festivala nastupila je uvažena pijanistica Terezija Cukrov koju smo u ovoj prigodi imali prilike slušati kako koncertira na povijesnom instrumentu fortepiano, preteči modernog klavira.

Impresivna snaga

Terezija Cukrov je odrasla u Poreču, a nakon završene Muzičke akademije u Zagrebu školovala se u SAD-u gdje je i doktorirala na Sveučilištu Rutgers u New Brunswicku. Radi se o pijanistici širokog polja interesa pa je tako među ostalim sudjelovala u projektu za preparirani klavir u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku te se predstavila recitalom na toy pianu na Zagrebačkom biennalu. Tereziju Cukrov prestižni je New York Times ocijenio pijanisticom "impresivne snage i samopouzdanja".

U Rovinju je Cukrov je nastupila na vlastitom instrumentu, replici fortepiana Stain iz cca. 1780. izrađenog u Nizozemskoj, a njen je rovinjski nastup ujedno bila i inauguracija ovog instrumenta u Hrvatskoj. Fortepiano je instrument kojeg rijetko viđamo na našim koncertnim pozornicama, a pri izboru repertoara za nastup na BaRoMus Festivalu Cukrov je odabrala djela skladatelja koji su svoje skladbe pisali upravo za ovakvu vrstu ranog fortepiana.

Foto

Izvedba na autentičnom instrumentu, njegove tonske mogućnosti, ali i sama veličina tastature svakako izvođaču otvaraju novi svijet i novi pristup tumačenju odabranih stranica glazbene literature pa je Terezija Cukrov svojim rovinjskim nastupom uspjela zaintrigirati publiku jedinstvenim tumačenjem odabranih djela koja su zazvučala u novo - starom ruhu.

Još jedan odličan koncert u sklopu 18. BaRoMus Festivala održan je zahvaljujući sjajnom nastupu Kvarteta Papandopulo kojeg čine četvorica fantastičnih hrvatskih saksofonista: Nikola Fabijanić - sopran saksofon, Gordan Tudor - alt saksofon, Goran Jurković - tenor saksofon i Tomislav Žužak - bariton saksofon.

Ovaj, prema mišljenju struke, najznačajniji i najeksponiraniji domaći komorni sastav, niti ovoga puta nije razočarao, a uspio je pridobiti naklonost publike izvedbom glazbe suvremenih hrvatskih autora koji su svoje skladbe napisali upravo za ovaj kvartet.

Naime, Kvartet Papandopulo posvećen je promicanju suvremene glazbe, osobito djela hrvatskih autora pa je program kojeg su izveli na BaRoMus Festivalu uključivao djela: Tomislava Uhlika (Papandopulijada), Mirele Ivičević (Goldspell), Davora Bobića (Choral i scherzando), Gordana Tudora (Scene) i Petra Obradovića (Petrichor).

Hrabar odabir

Hrabar odabir programa pokazao se u potpunosti opravdanim zahvaljujući energiji i skladu, ali i virtuoznosti svakog člana ovog sastava te originalnosti potpuno novog repertoara. Spojem profesionalizma i svježine ovaj dinamičan kvartet je svojom neposrednošću uspio pridobiti naklonost publike koja je s velikim zanimanjem pratila ovaj koncert. Kvartet Papandopulo je dobitnik brojnih nagrada, a dosad je održao više od 200 koncerata u zemlji i inozemstvu. Koncerti su održani zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija RH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom