NAJNOVIJEKONCERT RANE GLAZBE

Ansambl Otium u pazinskoj crkvi sv. Nikole

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Otpjevali su dvadeset pjesama skladanih u dugom razdoblju od 13. do 16. stoljeća, predočivši publici, koja se nakon nedjeljne mise okupila u crkvi, razvitak glazbe tijekom razdoblja gotike i renesanse

U povodu Dana Grada Pazina, koji se obilježava u spomen na prvi spomen Pazina, kao Castrum Pisinum u listini cara Otona II. objavljenoj u Veroni 2. lipnja 983. održan je, uz druge programe i koncert Ansambla za ranu glazbu Otium iz Zagreba.

Koncert je održan u župnoj crkvi sv. Nikole, idealnom ambijentu za takvu glazbu. Sopranistica Ivana Bičanić, tenor Igor Peteh i bas Robert Šantić otpjevali su dvadeset pjesama skladanih u dugom razdoblju od 13. do 16. stoljeća, predočivši publici, koja se nakon nedjeljne mise okupila u crkvi, razvitak glazbe tijekom razdoblja gotike i renesanse. Zahvaljujući izvanrednim interpretatorima, ali i odabiru pjesma lijepo se moglo pratiti kako, počev od anonimnog autora iz 13. stoljeća, pa do Giovannija Pierluigija da Pelestrine i Claudia Monteverdija u 16. stoljeću, glazba postaje bogatija i raskošnija u melodijama i harmonijama.

Pjesme koje je izveo Otium poprilično su kratke, u skladu s običajima vremena u kojem su nastale, a izvođene su na jezicima na kojima su i napisane: na latinskom, njemačkom, francuskom i talijanskom jeziku. Teme kojima su se pjesme razvijenog srednjeg vijeka i renesanse bavile uglavnom su bile sakralne, ali ima među njima dakako ljubavnih i junačkih pjesama. Zanimljiva je pjesma "Pastime with good company" koju je napisao engleski kralj Henrik VIII. koja govori o provodu s dobrim društvom u lovu, pjesmi i plesu. Ovom je izvedbom i zaključen koncert.

Zahvaljujući pjesmi, kostimima izvođača u doista posebnom ambijentu publika je istinski mogla uživati u odličnom koncertu u prostoru koji je građen i oslikan u vrijeme kada su skladane i neke od izvedenih pjesma. Upravo je spoj glazbe, odlične interpretacije, ambijenta, njegove akustike i scenografije, nedavno restauriranih freska u pazinskoj župnoj crkvi sv. Nikole, ono po čemu ovaj koncert zaslužuje da ga se dugo pamti.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam