koncerti za vjernu publiku

Jubilarni 20. BaRoMus festival od 21. lipnja do 16. srpnja u crkvi sv. Franje u Rovinju

| Autor: Ian Tataj
Hrvatski gitarski kvartet (Snimio Pavel Posavec)

Hrvatski gitarski kvartet (Snimio Pavel Posavec)


Jubilarni 20. BaRoMus Festival održat će se od 21. lipnja do 16. srpnja u Rovinju, a svoju važnu obljetnicu festival koji je u gradu sv. Eufemije postao važna kulturna činjenica proslavit će bogatim glazbenim programom koji donosi šest koncerata vrhunskih međunarodno priznatih glazbenih umjetnika.

Riječ je o pravim stilski raznolikim koncertnim draguljima koje je pomno odabrao maestro Domagoj Terzić, utemeljitelj i umjetnički direktor BaRoMusa, te je na festivalski program uvrstio nastupe Gudačkog orkestra Acustic Project Strings, Dua Leskovar – Filjak, Dua Tudor – Režić, te Hrvatski gitarski kvartet i Šimun Matišić Quartet. Poseban je događaj glazbeno-scenski projekt "La Belle Epoque... medievale – Srednji vijek u pariškim salonima početka 20. stoljeća" Katarine Livljanić i Danijela Detonija.

Poseban program Katarine Livljanić i Danijela Detonija (Snimio: Domagoj Terzić)Poseban program Katarine Livljanić i Danijela Detonija (Foto: Dialogos)

Svjetski dan glazbe

- Ovogodišnjim festivalskim izdanjem slavimo 20. obljetnicu BaRoMusa, koji kao i svih dosadašnjih godina, i u svom obljetničkom izdanju svojoj vjernoj publici donosi koncerte međunarodno priznatih glazbenih umjetnika koji odskaču svojom kvalitetom, kaže maestro Domagoj Terzić, osnivač i umjetnički direktor Festivala.

Dubravko Palanović (Snimio: Matej Grgić)Dubravko Palanović (Snimio Matej Grgić)

Tako će 20. BaRoMus 21. lipnja u 21 sat, upravio na Svjetski dan glazbe, na festivalskoj pozornici u rovinjskoj crkvi sv. Franje otvoriti Gudački orkestar Acoustic Project Strings, čije umjetničko vodstvo potpisuje skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović. Kao solist će nastupiti Marco Graziani, koncertni majstor, a na programu su djela F. J. Haydna, P. I. Čajkovskog i D. Palanovića. Program njihovog rovinjskog koncerta bit će poseban po tome što će izvesti koncertantnu skladbu Dubravka Palanovića "Rovinjski Concerto grosso", za gudače i čembalo. Ova Palanovićeva kompozicija koja je praizvedena 2019. na 15. BaRoMusu, bit će i prava koncertna čestitka 20. jubilarnom festivalu i njegovoj vjernoj publici. Na rovinjskom programu Acustic Project Stringsa bit će i djela Josepha Haydna te Petra Iljiča Čajkovskog.

Dana 24. lipnja nastupa Duo Leskovar – Filjak, kojeg čine violončelistica Monika Leskovar i pijanistica Martina Filjak, koje nastupaju zajedno još od djetinjstva. Ovo će biti njihov prvi zajednički rovinjski nastup, a izvest će djela B. Berse, S. Rahmanjinova, M. de Falla i A. Piazzole.

Monika Leskovar (Snimio: Romano Grozić) Monika Leskovar (Snimio Romano Grozić)

Suvremenu glazbu na ovogodišnjem BaRoMusu predstavit će 27. lipnja Duo Tudor - Režić, kojeg čine nagrađivani umjetnici s bogatim međunarodnim karijerama, saksofonist i skladatelj Gordan Tudor i gitarist Mislav Režić. Njihov je jedinstveni projekt svoj prvi zajednički nastup imao 2020.godine; u Rovinju će izvesti djela S. Gossa, M. Ravela, D. Detonija, G. Tudora i C. Meijeringa.

Središnji događaj ovogodišnjeg BaRoMusa je glazbeno-scenski projekt "La Belle Epoque... medievale - Srednji vijek u pariškim salonima s početka 20. stoljeća" koji 4. srpnja donosi Ensemble Dialogos, odnosno Katarina Livljanić (glas i koncepcija programa) te Danijel Detoni (klavir).

Ovim projektom Ansambl Dialogos poziva publiku "na šetnju kroz pariške salone i cafe-concert s početka 20. stoljeća, ususret pjesnicima, glazbenicima, glumcima i ekscentricima inspiriranima srednjim vijekom."

Martina Filjak (Snimio: Domagoj Terzić)Martina Filjak (Snimio Romano Grozić)

Okosnicu ovog programa čini nekoliko raznolikih glazbenika toga doba i njihov odnos prema srednjem vijeku, prije svega zanimljiv i kontroverzan lik Yvette Guilbert (1865.-1944.), pjevačice, glumice, književnice i intelektualke. Ova karizmatična umjetnica nadahnula je Katarinu Livljanić i Danijela Detonija u stvaranju programa u kojemu se njezine pjesme i tekstovi isprepliću sa srednjovjekovnim napjevima koji su ih inspirirali.

- Kroz intimnu, frivolnu, jetku i vijugavu šetnju Parizom iz doba belle époque, uz Yvette Guilbert susrest ćete i ekscentričnoga gospodina s Montmartrea u baršunastome odijelu, Erika Satiea (1866.-1925.), a svratit ćete na trenutak i u rafinirani svijet Clauda Debussyja (1862.-1918.) koji je kao nitko drugi znao uroniti impresionističke madeleine u krhke šalice skrivenih gotičkih melodija, piše uz ostalo Katarina Livljanić u najavi ovog osebujnog koncertnog doživljaja.

Njezin glazbeni suputnik na pozornici BaRoMusa bit će Danijel Detoni istaknuti hrvatski pijanist s bogatom međunarodnom karijerom.

Hrvatski gitarski kvartet koji na BaRoMusu nastupa 13. srpnja djeluje u sastavu: Petrit Çeku, Zoran Dukić, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić. Riječ je zaista o najboljim gitaristima na domaćoj sceni, međunarodno priznatim umjetnicima koji su ostvarili uspješne solističke karijere te nastupe u komornim sastavima diljem svijeta, a redom su i uvaženi glazbeni pedagozi, predavači na glazbenim akademijama. U Rovinju će izvesti djela E. Griega, M. Miletića, S. Prokofjeva i A. Piazzolle.

Pomicanje granica

Veliko finale 20. BaRo Mus festivala 16. srpnja u spoju glazbe velikog W. A. Mozarta i autorskih skladbi Šimuna Matišića označit će nastup Šimun Matišić Quarteta. Sastav predvodi vibrafonist Šimun Matišić, kojem će se u Rovinju pridružiti Zvonimir Šestak, kontrabas, Kruno Levačić, udaraljke i Dani Bošnjak, flauta. Oni su zanimljiv crossover kvartet koji se temelji na prožimanju glazbenih jezika klasike i jazza.

- Festival je organski rastao iz godine u godinu pomno gradeći svoje mjesto kao koncertna pozornica za nastupe glazbenika koji imaju važnu ulogu u pomicanju granica glazbenih svjetova. S ponosom možemo reći da je BaRoMus postao jedna od najznačajnijih glazbenih manifestacija ovakve vrste kojeg je prepoznala struka, kritika i publika, zaključuje maestro Domagoj Terzić.

Svi koncerti počinju u 21 sat, a održavaju se na tradicionalnoj festivalskoj pozornici u rovinjskoj crkvi sv. Franje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter