ROVINJ SPRING JAZZ

Aleksandar Sipiagin Quartet za kraj 14. izdanja rovinjskog jazz festivala

| Autor: Mladen RADIĆ
(Foto Davor Hrvoj)

(Foto Davor Hrvoj)


Čertnaesti Rovinj Spring Jazz festival održan tri dana u Multimedijalnom centru u subotu zaključen je koncertom kvarteta koji je predvodio poznati trubač Alex Sipiagin i promocijom knjige intervjua koje je s poznatim jazzerima vodio iskusni novinar Davor Hrvoj.

"Pulska veza"

Sipiagin je iskoristio priliku da promovira aktualni album "Horizons" i do njegovog nastupa došlo je zahvaljujući poznanstvu s pulskim jazz trubačem Brankom Sterpinom. Glazba koju je prezentirao Sipiagin je energična i dinamična, posvećena njegovim danima u New Yorku kada je svirao s poznatim glazbenicima.

Bio je to uzbudljiv život i upravo se ta jurnjava i taj adrenalin osjećaju u pjesmama koje je Sipiagin izveo sa svojim kvartetom. To je glazba akcije i pokušaja da se nadmaši sam sebe u izvedbama i pritom nitko od njegovih kolega nije pošteđen.

Svatko mora dati svoj maksimum, ali ne zato što ga netko na to tjera, već zato što to svatko od njih želi. Izvedbe Sipiaginovog kvarteta uživo djeluju poput natjecanja članova benda, tko može brže, tko jače. Uz njega tu su Makar Novikov na basu, Antonio Farao za klavirom i bubnjar Sasha Mashin.

Kod niti jednog nema popusta, svatko mora dati sve od sebe jer inače ispada iz igre, a nikome od glazbenika nije problem pokazati što zna i umije. Da se radi o vrhunskim glazbenicima pokazuju kroz solaže, no Sipiagin je glavni i već u drugoj skladbi izvodi jedan solo na trubi dok mu se tijelo savija, ali time kao da daje do znanja tko je šef.

Tako to nekako izgleda, sa šprancom koja se iskristalizira nakon prve tri pjesme. Dakle par žestica i onda malo ublažavanje kao u Faraovoj kompoziciji koju je napisao za svog sina ili u bluesu posvećenom pokojnom saksofonistu Michaelu Breckeru.

No, većinom je to snažna, postojana svirka koja ne ovisi samo o tome koliko pojedini glazbenici poznaju glazbu nego i koliko su izdržljivi. Oni koji vole da ih nešto ponese, koji vole pratiti ritam i osjećati se kao da jezde ulicama užurbanog grada, trebali bi Sipiganovom kvartetu dati priliku. Nažalost, takvih u MMC-u u subotu navečer baš i nije bilo previše.

Sipagin je bio i gost na promociji Hrvojeve knjige "Zamrznuta glazba" održanoj neposredno prije koncerta i objavljenoj prije dvije godine, a koju je vodila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rovinj Dubravka Svetličić.

Ona je istaknula da je Hrvoj napravio jedan "jedan ozbiljan i dugotrajan i minuciozan, a i spontan i pravi umjetnički jazzerski posao". Hrvoj donosi razgovore s jazz legendama kao što su Vijay Iyer, Hugh Masekela, Pat Metheny, Archie Shepp, Wayne Shorter, Wadada Leo Smith, Steve Swallow, Miroslav Vitous, Reggie Workman i mnogi drugi, ubacivši između korica 40-ak intervjua.

Himna za Mandelu

Hrvoj je kroz intervjue koje je radio učio o jazzu i njegovoj povijesti.

- Razni su mi ovdje glazbenici, odnosno intervjui, dragi. Wadada Leo Smit mi je pričao kako je publika njega i bend, a u publici je bilo 30-ak tisuća ljudi, gađala blatom i busenovima trave, prisjetio se Hrvoj. Ili pak priča Hugha Masakele koji je napisao skladbu koja je postala himna za oslobođenje Nelsona Mandele nakon što mu je Mandela slao krišom slao pisma iz zatvora, ohrabrujući ga da ustraje u tome što radi.

Hrvoj na ovome neće stati nego već priprema novu knjigu u kojoj je jedan od sugovornika i Sipiagin, a knjiga će imati više od tisuću stranica - jednom kada nađe izdavača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter