melodije istre i kvarnera

"Nomad" koji se uvijek vraća kući: Poznate lokacije jubilarnog, 60. putujućeg festivala MIK

| Autor: Ivana Kocijan
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Bakar, Kastav, Punat, Svetvinčenat, Pazin i Rijeka gradovi su u kojima će se od 1. do 8. lipnja održavati jubilarni 60. festival Melodije Istre i Kvarnera. MIK ove godine slavi 60 godina od prve festivalske večeri. Jedan od najstarijih i jedini hrvatski putujući festival i ove će godine festivalskom karavanom plijeniti pozornost glazbenog svijeta i publike.

- Početkom lipnja jubilarnu raspjevanu karavanu ponovo pretvaramo u avanturu ljubavi prema glazbi i nasljeđu našeg kraja. Ove godine festival će biti posebno ispunjen pozitivom i dobrim vibracijama, upućenim svim generacijama ljubitelja glazbe. Festival Melodije Istre i Kvarnera, poznat kao MIK, ne samo da je jedan od najstarijih, već i jedini hrvatski putujući festival koji slavi bogatstvo glazbe i kulture našeg kraja.

Obilježavamo njegov 60. rođendan, podsjećajući se na put od skromnih početaka do statusa nezamjenjivog dijela naše glazbene baštine. Festival je započeo 1964. godine kao Natječaj Melodije Kvarnera, kasnije preimenovan u Melodije Istre i Kvarnera. U početku je bio statičan, no brzo je postao putujuća karavana, istražujući glazbene izraze Istre, Kvarnera i sjevernog Jadrana, podsjećaju organizatori pa dodaju:

- Od tada do danas MIK je osvojio srca publike, čuvajući istarsku ljestvicu i izričaj ovog kraja. Kroz svoju povijest MIK je doživio različite faze, ali je uvijek ostao vjeran svojim temeljima. Nakon »starog« MIK-a, »novi« MIK spojio je tradiciju s novim glazbenim izričajima. Bez obzira na promjene, ostao je prepoznatljiv po visokoj kvaliteti izvođenja i vjernosti svojoj kulturnoj baštini. Ono što posebno veseli sve sudionike je susret s vjernom mikovskom publikom, čija predanost i ljubav prema festivalu pretvaraju svaki nastup u nezaboravno iskustvo.

MIK nije samo festival, već integrirani dio našeg identiteta. Ovaj jubilej nije samo prilika za slavlje prošlosti, već i za razmišljanje o budućnosti. Bez obzira na promjene u svijetu oko nas, MIK ostaje čvrsto povezan s identitetom Istre, Kvarnera i sjevernog Jadrana. Pridružite nam se na ovom nevjerojatnom glazbenom putovanju dok slavimo 60 godina festivala Melodije Istre i Kvarnera, nomada koji se uvijek vraća kući.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of