umjetnički komentar na sadašnje društvo

POGLEDAJTE VIDEO / Zvjezdan Ružić svira "Life on Mars"

| Autor: Mladen Radić
Zvjezdan Ružić

Zvjezdan Ružić


Zvjezdan Ružić obradio je kultni hit Davida Bowieja »Life on Mars?« za koji kaže da nije samo glazbeni performans, već i umjetnički komentar na sadašnje društvo.

Ružićeva izvedba ove skladbe gotovo se u cijelosti temelji na klaviru. Pri samom kraju skladbe se Pianotron, Zvjezdanova glazbena inovacija, sasvim neočekivano pojavi u aranžmanu, stvarajući zvučni uragan koji odražava kaotičnost ovog vremena.

»Mornari koji se tuku na plesnom podiju, policajac koji tuče nedužnog čovjeka, Mickey Mouse koji je prerastao u kravu itd. Simbolika je to Bowiejevog prikaza bolesti tadašnjeg društva. Nisam vješt s riječima kao što je bio veliki David Bowie, zato neću niti pokušavati nakon njegovih stihova opisivati bolesti našeg društva. Svatko tko imalo promišlja o sebi i svijetu u kojem živimo, znat će o čemu govorim. Ja sam vam to ispričao onako kako ja najbolje znam - klavirom... I da, sve češće se pitam ima li života na Marsu. Možda na sličan način kao što se Bowie pitao tada, iz sličnog osjećaja očaja koji proizlazi iz razočarenja društvom i sumnje u smjer u kojem se svijet kreće«, ističe Ružić.

Ružićev »Life on Mars?« zabilježen je uživo u njegovom Highway Studiju. Za režiju i montažu videa zaslužan je Pavle Kaplanec, dok su kamere u rukama Ive Znaor i Pavla Kaplaneca iz Impala Studija. Zvjezdan je osobno miksao i producirao pjesmu, dok je za mastering zaslužan Ivan Pešut.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater