Osebujni zvuci Katalonije u Rovinju

U sklopu Ljetnog festivala Zlatko Josip Grgić je predivnim zvucima gitare odveo publiku u španjolski svijet glazbe

| Autor: Olja Fazlović
Zlatko Josip Grgić u Rovinju (Privatna arhiva)

Zlatko Josip Grgić u Rovinju (Privatna arhiva)


U sklopu Ljetnog festivala Rovinj održan je koncert Zlatka Josipa Grgića koji je predivnim zvucima gitare odveo publiku u španjolski svijet glazbe. Tako su se u ambijentu crkve svetoga Franje u Rovinju mogli čuti zvuci katalonske pjesme, Granadosa, Albeniza i Malatsa.

Međunarodni uspjesi

Zlatko Josip Grgić rodio se 2001.godine u Zagrebu. Već od najranije dobi okružen je najboljim svjetskim gitaristima kao što su Leo Witoszynskyj, Tommy Emmanuel i Edin Karamazov, a podučava ga njegov otac, profesor gitare.

Zlatko Josip Grgić u svojim nastupima stavlja naglasak na emociju, autentičnost i izražajnost te nastavlja tradiciju stare španjolske, katalonske škole koja vodi preko profesora Lea Witoszynskoga i Luise Walker direktno do velikoga gitarista Miguela Llobeta, učenika Francisca Tarrege. Tijekom školovanja u srednjoj glazbenoj školi "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, redovito je nastupao na svečanim koncertima škole, a početkom 2017. osvojio je na natjecanju "Dr. Jovan Jovičić" u Novom Sadu - Distinction Award, dok je potkraj iste godine nastupio u suradnji s poznatim restauratorom G. Lodijem u Muzeju violina u Cremoni, u povodu 200. godišnjice rođenja A. de Torresa, na otvorenju izložbe Torresovih gitara. Nakon toga snimio je "Serenata Espanola" J. Malatsa za Španjolsku televiziju koja priprema dokumentarni film o A. de Torresu u kojem sviraju najveći svjetski gitaristi. U proljeće 2018. snimio je videospot u Veneciji s kompozicijom Ennija Morriconea "Cinema Paradiso". Početkom prosinca održao je uspješan koncert u Barceloni na Torresovoj gitari "La Invencible (nepobjediva)" koju je sam Torres tako nazvao i koja je uvrštena unacionalna blaga Španjolske kao jedina gitara. Tada su ga Španjolci prozvali Torres Whisperer (šaptač Torres).

Povijesna tradicija

Zlatko Josip Grgić 2019. održao je koncert u kripti crkve svetoga Petra u Beču na Toressovoj gitari La Invencible i to je bilo prvi put da je gitara napustila Španjolsku. Tim koncertom povezane su španjolska i bečka škola gitare koje su prvi povezali Miguel Llobet i Luise Walker. Godine 1924. Miguel Llobet za Luise Walker donosi iz Madrida gitaru koju je izradio Santos Hernandez. Luise Walker predaje tu gitaru svom učeniku Leu Witoszynskom koji je daje Zlatkovu ocu, a otac Zlatku te danas on svira na toj gitari, a ona predstavlja materijalizaciju te povijesne tradicije i međusobnog utjecaja dviju gitarističkih škola. Svira na Torresovoj gitari iz 1890. godine. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum