VEČER GLAZBENIH ZVIJEZD(IC)A

Održan blagdanski koncert učenika pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u INK-u

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Učenici pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova do kraja ove kalendarske godine predstavit će se putem nekoliko koncerata. Jedan od glavnih koncerata godine, bio je onaj blagdanski u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula, a koji je održan u srijedu navečer. U petak će se održati interna produkcija škole, a tijekom idućeg tjedna slijede još dva koncerta u prostorima pulske Zajednice Talijana.

Ova je školska godina bila vrlo uspješna za pulsku glazbenu školu budući da su dobili brojne nagrade i priznanja te radili na brojnim projektima.

Kvartet klarineta

Školu, definitivno, pohađaju brojni talentirani učenici koji će zasigurno nastaviti svoj glazbeni put, a i svima onima koji se u budućnosti neće baviti glazbom, ovo je vrlo važno iskustvo, zbog savladavanja treme, javnog nastupa i drugog. Kako je bilo vidljivo, ima vrlo nadarenih učenika o kojima će se zasigurno još čuti, nastave li tako marljivo vježbati.

Prije samoga početka koncerta, nazočnima se obratila ravnateljica škole Romana Vuksan Zuban pozdravnim riječima.

Započelo je uz kvartet klarineta u sastavu Ivan Brajuha, Josipa Buršić, Lucija Tominić i Diego Križanac, a potom su nastupili najmlađi - svojevrsni glazbeni vrtić, odnosno pripremni program za osnovnu glazbenu školu.

Nakon toga uslijedio je nastup učenika o kojima smo već pisali i koji su dobili nagrade i priznanja, vrsni solisti: pijanistica Kaja Zagoranski, violinistica Lara Domić Djaković i gitaristica Demetra Cerovič te gitarist Pavel Koroman.

Blok solo izvedbi prekinuo je svojim nastupom uvijek izvrstan Djevojački zbor Srednje glazbene škole, a zatim su opet uslijedili solisti.

Predstavili su se Jure Brajuha, harmonika; Medea Market-Sindik, solo pjevanje i Lorenzo Luša, piccolo flauta. Nakon ovih talentiranih mladih glazbenika nastupila je vokalna skupina zavičajne fakultativne nastave. Ta skupina inače djeluje u sastavu Petar Trajković, Ana Rojnić, Dora Jovanović, Ena Griparić, Brina Štrkalj, Katarina Perišić, Ena Pliško i Hana Pavleković, no ovom prilikom nastupili su u nešto brojčano smanjenom obliku zbog bolesti, što nije utjecalo na kvalitetu nastupa. Oni su izveli tradicijsku božićnu pjesmu "U se vrieme godišta".

Stara božićna pjesma

"U se vrieme godišta" jedna je od najstarijih božićnih pjesama koja se očuvala na ovim prostorima, najvjerojatnije još iz vremena srednjeg vijeka. Najstarijih rukopis ove pjesme nalazi se u Beramskom brevijaru iz kraja 14. stoljeća, međutim, smatra se kako je to, zapravo, parafrazirani tekst latinskog izvornika "In hoc anni circulo" iz još starijeg vremena. Navedeni tekst u Istri se pjeva na različitim melodijama.

Zadnji dio programa bio je nastup još nekoliko solista, a među njima su bili violinistica Ana Rabar, klarinetist Ivan Brajuha i pijanistica Nina Vale.

I za kraj Puhački orkestar osnovne glazbene škole uz vrstan nastup. Njihov dirigent Vedran Vojnić poželio je svim nazočnima sretne blagdane, te pozvao ih na naredne koncerte škole.

Točke su pripremili nastavnici: David Kumpare, Srđana Đokić, Snježana Demarin, Mia Marenić, Goran Benevrkić, Marijo Eterović, Mia Grozdanić, Giorgio Sugar, Anja Rubil, Maja Putinja, Irena Vladisavljević, Massimiliana Brajković i Vedran Vojnić te mentori Dario Marušić i Noel Šuran. Točke korepetiraju Srđana Đokić, Ana Obrovac, Sandra Burić i Veronika Ravlić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter